От днес всички руски туроператори, които работят с България, ще подават документи в изнесения визов център, а не в консулството в Москва . Там те ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо, като окончателно бъде решен и проблемът с опашките в натоварения летен сезон.

Изнесеният визов център беше открит в края на миналата година, но до вчера документите за визи се подаваха изключително в българското посолство.

Физическият капацитет на консулския отдел отдавна е изчерпан и това добре се видя миналото лято, когато заради липсата на достатъчно гишета и малката площ, край посолството се извиха дълги опашки.

В новия визов център срокът за издаване на визи е съкратен наполовина, като туроператорите повече няма да се делят на "малки" и "големи", и на такива които имат или нямат акредитация. За обработка на визите ще се плащат допълнително 11 евро.

Това е най-ниската цена в сравнение с другите държави от ЕС, които работят със същата компания в Москва. Освен това от 1 април визите за деца и младежи до 18 години, които идват у нас с образователна цел, ще бъдат безплатни.

Заради икономическата криза, експертите от бранша прогнозират сериозен спад на руския туристически пазар, като България се очаква да бъде сред най-малко засегнатите от тази тенденция страни.

Източник: БНР