В събота (21 март 2009 г.) в кметството на с. Катунец ще се проведе първото Общо събрание на Местния комитет от собственици на земеделски земи, с което стартира изпълнението на комасационен проект, информираха от Адванс Терафонд АДСИЦ за Profit.bg.

На събранието ще се обсъдят възможностите за включване на нови участници, ще се разяснят целите на проекта и ще се проведе дискусия за ползите и ангажиментите на участниците. Участието на собствениците в комасационния проект е изцяло доброволно и те са с равни права и задължения.

Всички участници ще получат анкетни листа по време на събранието, в които да изразят своите желания за разположение на бъдещите им окрупнени имоти.

Адванс Терафонд АДСИЦ е първият частен инвеститор у нас, по чиято инициатива стартира проект за комасация. Партньори на дружеството в проекта са Министерство на земеделието и храните и Холандската правителствена служба за управление на земите и водите.

Проектът има две цели: с помощта на холандската служба и Министерство на земеделието и храните да се изготви план за бъдещо развитие на землището, който включва изграждане на напоителни съоръжения, определяне на места за развитие на овощни градини и лозя, на местата за развитие на туризъм и да подготви селото за кандидатстване по мерките за развитие на селските райони, както и за привличане на бъдещи инвеститори.

Втората цел е да изготви план за комасиране (уедряване на имотите) на над 7000 дка земеделски земи, който има за цел да направи сегашното състояние на имотите по-добро за земеделска обработка и за отдаване под аренда, както и да повиши стойността им.

Инвестициите на Адванс Терафонд АДСИЦ в земеделски земи в конкретното землище до момента възлизат на около 1.5 млн. лв. за обработваеми земи. Срокът за реализация на проекта е година и половина, като се очаква той да бъде финализиран през месец март 2010 г.

Разходите, предвидени от Адванс Терафонд АДСИЦ за неговата реализация през 2009 г., са в размер на близо 200 хил. лв.