Оптимизмът на инвеститорите относно перспективите за световната икономика е достигнал най-високото си равнище от декември 2005 г., показват данните от допитване до управляващите активи, проведено от Merrill Lynch през март. Но продължаващата банкова криза ги възпира от покупката на акции.

За пръв път от повече от три години инвеститорите не очакват намаляване на ръста на световната икономика в течение на следващите 12 месеца. Вълната от оптимизъм по отношение на бъдещето на Китай е съдействала за ръст на оптимистичните настроения.

Само до преди два месеца 70% от анкетираните смятаха, че китайската икономика я очакват тежки времена. Днес тази цифра е спаднала до 1%. В същото време инвеститорите не желаят да рискуват, а песимизмът по отношение на банковия сектор е достигнал максималното си равнище.

48% от запитаните през този месец са намалили дела на банковите акции в своите портфейли, а през февруари това са направили 39%.

От 213 мениджъра, участвали в мартенското допитване, 22% са заявили за агресивно излизане от банковите активи. С най-малка популярност са се ползвали японските и европейски акции.

"Мартенското допитване показва, че инвеститорите биха желали да вярват в предстоящия икономически растеж. Но неясните перспективи на банковия сектор удържат тези, които не биха имали нищо против да рискуват", смята Гари Бейкър, съръководител на департамента за инвестиционни стратегии на Banc of America Securities - Merrill Lynch.

"От това, как се разреши противоречието между общия оптимизъм на инвеститорите и нежеланието да се рискува, ще зависи съдбата на фондовия пазар тази пролет", заяви неговият колега, съръководител на департамента за инвестиционни стратегии на Banc of America Securities - Merrill Lynch Майкъл Хартнет.

За разлика от Европа и Япония страните от БРИК отново стават привлекателни за инвеститорите. На фона на угасващия оптимизъм за бъдещето на американската икономика, инвеститорите започнаха да възвръщат вярата си в развиващите се пазари, преди всичко в Китай. За пръв път от август 2008 г. те са увеличи чистия дял на акциите от развиващите се пазари спрямо другите активи.

Източник: БГНЕС