С новия европейски регламент за изходящи и входящи разговори по мобилен телефон в чужбина (в рамките на ЕС), влязъл в сила през 2007 г., цените за телефониране в роуминг значително намаляха за милиони европейци. От лятото на 2010 г. се подготвя ново намаляване на цените на разговорите и въвеждане на горна граница за цените на текстовите съобщения sms.

Комисията по промишленост на Европейския парламент гласува на 9 март промени в регламента от 2007 г., които предвиждат ново намаляване на цените на разговорите в роуминг за периода 2010-2012 г. Промените са по инициатива на Европейската комисия.

Евродепутатите подкрепиха от юли 2010 г. да се въведе максимална цена от 0.40 евро на минута за направено и 0.16 евро за получено обаждане в чужбина в рамките на ЕС. Досега горната граница бе съответно 0.46 и 0.22 евро.

Гласувано беше и предложението потребителите да не плащат получаването на гласова поща в роуминг в рамките на ЕС след юли 2010 г. (То беше допълнено към текста на Еврокомисията от евродепутати от Комисията по промишленост).

Евродепутатите гласуха и гражданите на ЕС, които пътуват в други държави от ЕС, би следвало да не плащат повече от 0.11 евро за един SMS, в сравнение със сегашната средна стойност за ЕС от 0.29 евро.

Евродепутатите настояват за повече прозрачност при сърфиране в интернет и изтегляне на данни чрез мобилен телефон в чужбина, а потребителите да са по-добре защитени от шокиращи сметки за роуминг.

Членовете на Парламентарната комисия по промишленост подкрепиха предложенията на Европейската комисия за горна граница на таксите за пренос на данни в роуминг (като например теглене на данни от интернет, изпращане на електронни писма през мобилен телефон).

Според евродепутатите обаче предложената предпазна мярка от 1 евро за мегабайт е много висока, те настояват за 50 цента за мегабайт.

Още по темата:

Говорим скъпо, получаваме малко