Страната ни е известна със своите абсурди. Един от тях е този, че на фона на това, че сме най-бедни в Европа, българите плащаме най-високата европейска цена за мобилни услуги. Към момента минута разговор ни струва около 25 стотинки, или близо 13 евроцента, при 8.7 евроцента средно в Европа.

Повод за размисъл може да ни даде и така широко рекламираното навлизане на революционния телефон iPhone 3G. През изминалата седмица България стана 87-та поред, в която се предлага този телефон.

При сключване на едногодишен договор iPhone 3G 8GB ще може да се закупи на цена от 829 лева, като тук влизат 750 MB интернет, а таксата е 24.90 лева на месец.

Тази цени провокираха екипа ни да проверим дали "промоционалната" цена на телефона, на която той се предлага у нас със сключване на договор, е подобна, или дори по-добра от тази, на която се предлага в останалите страни.

За съжаление, можем да кажем, че това не е така. Явно някои умни хора са стигнали до правилния извод, че щом плащаме най-високата цена на мобилни услуги, защо да не плащаме и една от най-високите цени за този апарат не само в Европа. В крайна сметка, ние си имаме поговорка и за това - нещо за лудите и за баницата.

Ако започнем с развитите страни, ще видим една огромна разлика. Някои биха казали, че това е "напълно нормално" - в този дух можем да отговорим "да, там заплатите им са в пъти по-високи, а цените на мобилните услуги значително по-ниски".

Във Великобритания например - същият телефон се получава безплатно при сключването на 18-месечен договор. Месечната такса, макар и значително по-висока при 44 паунда на месец, включва неограничен интернет достъп.

В САЩ, родината на телефона, "далаверата" също е значително по-голяма. Този телефон се получава за 199 долара, което при настоящия курс на долара прави едва 286 лв., отново с двугодишен договор. Срещу тридесет долара месечна такса щастливите американци получават неограничен достъп до интернет.

Да се върнем към едно по-нормално сравнение, това с нашите съседки. В Румъния промоцията също е значително по-добра - телефонът се получава срещу 249 евро (487 лв.) и двугодишен договор.

В друга наша съседка - Македония, телефонът би могъл да се закупи за около 210 евро (411 лв.), с двугодишен договор, като 1GB интернет е на цена от 16 евро. За малко над 250 евро, отново при подобни условия, се продава телефона и в съседна Турция.

При тарифен план от 35 евро на месец, който включва 1.5 GB интернет, вие ще можете да закупите телефона на цена от 325 евро в Гърция (635 лв.), или отново по-добра оферта, отколкото в България.

За 55 евро пък би могъл да се закупи телефона в Полша, при сключване на договор и при абонаментен план от около 22 евро на месец.

Всъщност ситуацията е тази, която прави българите толкова изобретателни. Все повече са тези, които си купуват телефона от чужбина и прибягват до какви ли позволени и не толкова позволени средства, за да го ползват у нас.

* Данните за цените и условията за закупуване на телефона са взети от сайтовете на лицензираните компании за продажба в различните страни.

Вижте още: България - 87-та страна, в която се предлага iPhone

Деветгодишен създава приложения за iPhone

iPhone става електронна книга