Удовлетворително е състоянието на бизнес климата според мнозинството от германски инвеститори у нас, участвали в анкета на ГБИТК, проведена през месец март 2009 г. На фона на актуалното икономическо състояние някои неща в бизнеса изглеждат по по-различен начин от миналите години, се разбра на специална пресконференция в БТА по-рано днес.

Според компаниите данъчната тежест у нас, както и цената на работната сила са сред най-големите предимства на страната ни. Нека да припомним че разходите за труд у нас и в Румъния са най-ниските в Европа.

Относително слаби са оценките по отношение на икономическа предсказуемост, условия за научна дейност, правната сигурност и др.

Като най-големи проблеми се сочат корупцията, престъпността, лоша инфраструктура, неяснотата при публични поръчки.

По отношение на собственото си фирмено състояние 67% от анкетираните компании го определят като добро, 23% като задоволително. По отношение на печалбата, понижение отчита 43%, докато 41% отговарят, че тя е останала непроменена. Износа се запазва без изменение при 59% от анкетираните.

Друг извод, който се налага от направеното проучване, е, че немските фирми които са тук отново биха инвестирали в страната ни.

Като цяло 78% от запитаните дружества са доволни от това което вършат у нас и не биха сменили мястото където са инвестирали, останалите биха избрали друго място за инвестиции.

На въпроса дали желаят скорошно въвеждане на еврото у нас, 70% отговарят положително, докато отрицателен отговор дават 17%.

В анкетата са взели участие 54 фирми, като 45% са в сферата на услугите, 25% са промишлени предприятия и 17% се занимавт с търговия. При 28% имат повече от 250 служителя.

За пръв път миналата година търговския стокообмен с Германия е преминал психологическото ниво от 4 млрд. евро, или ръст с 9.7%. От тях 1.4 млрд. евро е износ към Германия и 2.7 млрд. евро е вноса. Немския износ е нараснал 16.1%, българския е намалял с малко над 1%. Негативното търговско салдо е 1.2 млрд. евро.