На 2 и 3 април, 2009 г. в зала "София" на Гранд хотел "София" ще се проведе международна конференция на тема "Борба с измамите и нередностите, засягащи финансовите интереси на ЕС: равносметка и поглед напред", съобщиха организаторите.

За участие във форума България ще посети екип от петима водещи експерти на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/, сред които директорът на Дирекция „Разследвания и операции" Тиери Кретин, началникът на отдел „Предотвратяване на измамите и разузнаване" Йохан Ноу и др.

Акценти в международната конференция ще са политиките и законодателните мерки за ефективното и прозрачно използване на европейските фондове, успешни европейски практики за противодействие на измамите, нередностите и корупцията при използване на средства от фондовете на ЕС, законодателството в областта на обществените поръчки и др. Участниците във форума ще обобщят и представят пред българското правителство конструктивни предложения за усъвършенстване на механизмите за противодействие на нередностите и измамите с публични ресурси от фондовете на Европейския съюз.

В конференцията ще участват над 100 представители на централната администрации, държавните контролни и регулаторни органи, на съдебната власт и неправителствения сектор, както и водещи експерти от Латвия, Италия и др. Организатор и домакин на събитието е Международно общество за трайно развитие и сътрудничество /МОТРС/, което е градивна част от мрежа, включваща европейски и български консултантски фирми и независими експерти, които предоставят експертиза, изследвания и анализи в областта на управлението на публични ресурси, повишаване на административния капацитет, противодействие на измамите и корупционните практики в дейността на публичните институции.

Настоящата конференция е резултат от усилията на МОТРС за изграждане на институционална и обществена среда на нетърпимост и активно противодействие на негативните прояви като корупция, измами с публични средства или липса на административен капацитет, които препятстват развитието на публичния сектор и създават предпоставки за негативното третиране на страната в международен аспект. Форумът ще бъде открит в 9,30 часа с обръщения на Тиери Кретин от ОЛАФ и Магдалена Кунева, Председател на МОТРС в присъствието на посланиците на Австрия, Белгия, Гърция, Унгария и Финландия.

Източник: БГНЕС