Криза е! Това е ясно. И докато всички ви съветват от какво да пестите, ето няколко предложения от какво не трябва да се лишавате:

1. Вашето здраве.

Здравето преди всичко. Посещенията при лекар или зъболекар за профилактични прегледи са разход, но наложителен. Приемете го като инвестиция в бъдещите ви доходи. Също така можете да спестите от по-големи неприятности, от това да си се наложи да купувате после скъпи лекарства или дори нещо повече.

2. Здравни застраховки.

Когато говорим за здраве, всички знаем колко скъпо може да се окаже то. Последното нещо което искате да се случи е да плащате за скъпи процедури, защото сте спестили от застраховки. Дано не ви се налага, но ако се случи да нямате здравни застраховки, ще си скубете косата, че сте допуснали такава грешка.

3. Пенсионни разходи.

Това важи особено за хората в близка до пенсионната възраст. Мислете за старините си и за това, че те трябва да са подсигурени. В крайна сметка припомняйте си колко пари сте дали на държавата през годините, в които сте се трудили и не жертвайте това за дребни суми, особено ако скоро ще се облагодетелствате от тях.

Разбира с в България нещата стоят по малко по-различен начин. Проучете колко ще бъде вашата пенсия и по възможност не надвнасяйте това, което ще получавате, защото никой няма да ви върне тези пари. Ако не се осигурявате в частни пенсионни фондове, може би е добре да ги разгледате като алтернатива.

4. Поддръжка на автомобил.

Да пестите от това е меко казано неразумно, особено ако сте с нов автомобил, който още трябва да изплащате. Недоглеждане на дребни проблеми, може да ви струва значителна сума в бъдеще, да не казваме, че може да доведе и до проблеми, които няма да ви се покрият от гаранцията, поради немарливост или неспазване на вашите задължения. И без това амортизацията при новите автомобили е значителна.

5. Плодове и зеленчуци.

Това е една от необходимите съставки във вашето меню. Макар и напоследък да наблюдаваме тенденция на поскъпване на тези продукти, дори и у нас, където приемаме, че те трябва да са евтини, не пестете средства за набавяне на витамини и минерали по естествен път.

6. Храна за домашните любимци.

Всички са привързани към своите домашни любимци. Те нямат никаква вина за кризата. Не казваме, че трябва да ги храните с пържоли, но щом сте ги взели веднъж трябва да се грижите за тях.

7. Малките неща, които ви доставят удоволствие.

Съсредоточете се върху намаляване на по-значителните разходи. Абсурдно е да пестите от тоалетна хартия, а да пиете кафе в скъпи заведения или да прахосвате пари по ресторанти. Не се хващайте за нещата, които не са значително перо във вашите разходи и съкращаването, на които не би подобрило положението ви.

8. За сметка на децата.

Добре е децата ви да знаят, че моментът е труден, но не бива те да се натоварват до предел в който да се затормозяват. Те също не са виновни за кризата.

Потърсете по-евтини алтернативи за прекарване на времето си с тях, било то с игри и разходка в парка, или един ден в зоологическата градина. Това са приятни и евтини удоволствия.