Земята в Абруцо продължава да трепери. Нови трусове бяха регистрирани тази сутрин, единият от които със мощ от 3.7 по Рихтер. Епицентърът отново е в района на главния град Акуила. Щетите не могат да бъдат описани. Префектурата се срина до основи, същото се случва и с други сгради.

Първите кадри от там показват призрачни картини на един град, който не иска да се предаде на бедствието. Спасените са 150, 20-годишно момиче бе извадено живо след 42 часа под развалините. Броят на жертвите ще се увеличава. До момента те са 250, от тях 16 не са разпознати.

Медиите отбелязват, че са загинали и спортисти, както и хора от спасителните групи: един пожарникар получи инфаркт, доброволец ръгбист остана затрупан. Не може да се посочи точният брой на останалите без подслон. За момента се говори за 17 000 души.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади на италианския премиер Силвио Берлускони, за да изрази съболезнования във връзка с жертвите на силното земетресения. Обама е казал на Берлускони, че Вашингтон е готов да помогне за преодоляване на последиците от труса.

Държавният департамент още вчера съобщи, че чрез посолството в Рим ще бъдат предоставени 50 000 долара. Берлускони благодари на чуждите лидери за проявената солидарност, но отклони предложенията за помощ от чужбина.

Източник: БНР, БТА