В Москва шампанското и хайверът отстъпват отново на водката и пелмените. Най-богатите руснаци са загубили 230 млрд. долара в световната криза, пише Bloomberg.

Десет милионният град до скоро беше европейска столица на забавленията, но световната рецесия му отнема от блясъка.

Оборотът на луксозните ресторанти е намалял почти наполовина, а търсенето на частни самолети и яхти за по 500 000 долара на седмица намалява.

Преди година в Москва имаше 74 милиардери, което бе повече от който и да друг град по света, а днес те са само 27, по данни на Forbes.

25-те най-богати руснаци са изгубили 230 млрд. долара за последните шест месеца на 2008, следвайки поевтиняването на книжата на техните компании.

Правителството очаква икономиката на страната да се свие с 2.2% тази година, след като от 1999 г. насам бе отбелязвала ръст от средно 7% на година. Процентът на руснаците, които се считат за бедни се е удвоил до 14% от населението.

"Харченето просто вече не е модерно," казва Кирил Шишков, който е в списъка на 400-те руснаци със състояние над 2 млрд. рубли (60 млн. долара).

Списание Snob, собственост на най-богатия руснак в момента - 43-годишният Прокоров, писа, че новото мото на московчани трябва да е "Бързо, стилно и евтино". Списанието информира читателите си, че "Пестеното на пари а новият писък на модата'.