Средната загуба на хедж фондовете в САЩ за 2008 г. възлиза на 18%, а един от всеки седем фонда е прекратил дейност. Това обаче не означава, че всички на Уолстрийт са губещи, пише сп. Forbes.

Списанието публикува годишната си класация на най-добре печелещите на Уолстрийт, която включва банкери и мениджъри на хедж фондове и взаимни фондове. Тези топ 20 играчи са заработили по средно 515 млн. долара през 2008 г.

Как са го направили? Стратегиите включват най-вече скъсяване на позиции във финансовия и енергийния сектор и извличане на максималното покрай сделките за сливания, което в повечето случаи значи скъсяване при книжата на придобиващия и купуване на тези на придобитата компания.

На първо място е Джеймс Симънс. Той е професор по математика и преди да основе инвестиционната си компания е работил за Министерството на отбраната като специалист по разбиване на шифъри. Симънс казва, че използва сложен математически модел, за да изчисли кои акции са подценени.

Общите възнаграждения на 20-те възлизат на 10.3 млрд. долара, което е с 45% под цифрата за 2007 г. и 22% под тази за 2006 г. 12 мениджъри са извън листата заради лоши резултати на фондовете им.

Ето и първата десетка:

1. Джеймс Симънс - 2.8 млрд. долара

Възраст: 71 г.

Компания: Renaissance Technologies

Повече от 95% от печалбата на Симънс идва от неговия дял от такси и от оскъпяване на собствените му инвестиции във фонда Medallion, притежаван от компанията. Миналата година възвращаемостта на инвестициите в този фонд бе 84%.

Симсън е известен филантроп и в последните години е дарил милиони долара за борбата с аутизма, за изследванията в областта на мозъчните тумори, както и за науката.

2. Джон Полсън - 1.9 млрд. долара

Възраст: 53 г.

Компания: Paulson & Co

Миналогодишният водач на листата Полсън тази година е втори. През 2007 г. той бе спечелил 3.3 млрд. долара. Фондовете на Полсън постигнаха възвращаемост от между 6% и 38% през годината.

Paulson & Co инвестираше в компании, които бяха на ръба на придобиването, като Anheuser Busch. Paulson & Co беше най-големият акционер в Anheuser Busch по време на придобиването й от белгийската Inbev.

3. Джон Арнолд - 1 млрд. долара

Възраст: 35 г.

Компания: Centaurus Energy

Възвращаемостта на Centaurus Energy миналата година бе 80%. За последните три години Арнолд е най-младият член на класацията. Средната му печалба на година е 2.5 млрд. долара.

4. Джордж Сорос - 800 млн. долара

Възраст: 78 г.

Компания: Soros Fund Management

Сорос направи два пъти повече пари от поскъпването на собствения си капитал, отколкото от делът му в таксите, събирани от фондовете.

5. Рей Далио - 470 млн. долара

Възраст: 58 г.

Компания: Bridgewater Associates

Фондовете Pure Alpha на Далио постигнаха възвращаемост от 8.7% и 9.4%, но фондът All Weather fund е на -24%.

Любопитен факт е, че в своето писмо до инвеститорите Далио предлага нетрадиционен метод за превенция на икономическите кризи в бъдеще - той казва, че децата трябва да играят Монополи от най-ранна възраст, за да се научат да правят бизнес.

6. Хенри Лойфер - 390 млн. долара

Възраст: 63 г.

Компания: Renaissance Technologies

Той притежава втория по големина дял в Renaissance Technologies (след Джеймс Симънс).

Той също е известен с благотворителност - през декември дари 10 млн. долара на университета Stony Brook University.

7. Брус Ковнер - 370 млн. долара

Възраст: 64 г.

Компания: Caxton Associates

След отсъствие миналата година Ковнер се завръща в класацията подномер 7, благодарение на 13% възвращаемост на неговия Global Investment fund, в който са повече от половината от общо 8 млрд., управлявани от компанията.

8. Алън Хауърд - 330 млн. долара

Възраст: 45 г.

Компания: Brevan Howard Asset Management

Хауърд, чиято компания е базирана в Лондон, възнамерява да прехвърли бизнеса в Швейцария заради опасения от нарастване на данъците на Острова.

9. Джеймс Чанос - 300 млн. долара

Възраст: 51 г.

Компания: Kynikos Associates

Чанос е дебютант в списъка. Той е известен с това, че предвиди колапса на Enron. Доходността на неговия фонд Ursus достигна 62% миналата година.

10. Дейвид Хардинг - 290 млн. долара

Възраст: 47 г.

Компания: Winton Capital

Фондовете на компанията имаха средна възвращаемост от 205 за измилата година.