Цените на жилищата в Европа няма да се понижават през следващите 6 месеца, като основната причина за това е началото на туристическия сезон, каза за РИА Новости директора на "МИЭЛЬ-DPM" - Наталия Завалишна.

Традиционно, повишение в цените и наемите на жилищата на стария континент отчитаме през зимните месеци, когато и търсенето се повишава, аргументира се Завалишна.

В същото време, в различните страни в Европа и в зависимост от състоянието на пазара, на клиентите се предлагат много добри оферти и намаления.

В България, Турция и Кипър едва ли ще има някаква промяна в цените, въпреки че строителните компании отчитат понижение в дейността си. По-сериозно намаление се очаква на пазара в Черна Гора, а на Лазурния бряг във Франция продавачите са готови на значително по-големи отстъпки, за да продадат имота, каза още експертът.

Все пак, големи отстъпки в Европа не се очакват през летния сезон, тъй като в много от страни цените се понижиха драстично от началото на кризата.

За пример Завалишна даде Испания, където най-ниската възможна цена беше достигната през миналата есен и повечето строителни компании започват да се ориентират към нормализиране на продажните цени.