Цветанов: Няма да има поевтиняване на хляба
Поевтиняването на хляба ми звучи нереалистично. Не вярвам в това нещо. С тези думи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов коментира изказване на Борис Инчев, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, че е цената на насъщния ще падне под лев за килограм.
Той не отрече, че във всички случаи кризата ще се засегне и земеделието, но според анализи на ЕК, тя ще бъде по-мека в при земеделието и храните. Според земеделския министър, ограниченото търсене и свитият пазар вероятно ще доведат до намаляване на някои цени на основните хранителните продукти.
Той обаче не пожела да каже кои. Цветанов съобщи и, че заповедите, които е издал за ограничаване вноса на зеленчуци от Турция, са не само с цел не само заради нарушенията от турска страна но за и осигуряване на "преференциална защита на българския зеленчукопроизводител".
По думите му, това е мярка за разширяване на родното производство. По отношение на очакваните по-ниски добиви на зърнени култури през тази година, Валери Цветанов не се нае да даде прогноза. Той посочи, обаче, че става дума за относително по-ниски добиви, в сравнение с миналата година, която беше изключително плодородна.
В цялата страна започват проверки за качеството на хляба и хлебните изделия. В едно от първите проверени места - Разград, здравните инспектори откриха редица нарушения. Оказва се, че едно и също брашно се използва при производство и на бял, и на диетичен хляб. Хлябът, на чийто етикет пишело, че е диетичен, а всъщност в него нямало нищо диетично, вече е спрян от производство.
Освен че заблуждават потребителите, етикетите на вече спрените от производство видове хляб могат да се отразят и на здравето на диабетиците.
"Най-малко заблуждава потребителя и не му се отразява добре на здравето, а може да доведе и до неблагоприятни последствия - повишаване на кръвната захар, поради това че той използва скорбяла повече от колкото е необходимо", уточни д-р Христо Вушков, "Здравен контрол", РИОКОЗ-Разград.
Производителите обясняват влагането на бяло брашно в обявените за диетични типове хляб с незапълнена ниша на пазара.
"Това се предлага, ръжено брашно няма, грахамово също и цените са по-високи. Хлебарите се принуждавали тип 500 да използват", каза Руско Дянков - инспектор в РИОКОЗ.
Проверките в общо 53-те фурни в Разградско продължават.
Източник: БГНЕС,bТВ