Фактът, че е криза и от всички страни ни призовават да свиваме разходите си, изобщо не означава, че трябва да се откажем от всички възможни удоволствия, а още по-малко- от задължителната почива.

И след като нашите летни курорти вече започнаха да посрещат туристи, ето и няколко съвета как можем да намалим разходите си около почивките.

1. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Ако изберете по-далечна дестинация или просто искате да си спестите няколкодневно пътуване с автобус, би било добре около 1-2 месеца по-рано да запазите билета си за самолет- с това ще намалите един доста съществен разход за почивката си.

Повечето отстъпки за летни почивки, които открихме са валидни до края на април. Между 10 и 15% ще може да си спестите, ако отсега планирате почивката си в някой от нашите или гръцки курорти, а отстъпките за почивки в Турция стигат до 22%.

Някои от обявените промоционални пакети към по-екзотични дестинации пък ще ви позволят да пренасочите около 100- 150 долара за покупки, вместо за самата екскурзия.

2. Разчитайте на себе си.

Последното проучване за зимния сезон, организирано от Държавната агенция по туризъм, показа любопитната тенденция организираните самостоятелно почивки у нас да излизат по-евтино, отколкото тези чрез туристическа фирма (според разходите на туристите). Възможно е тази тенденция да се окаже валидна и през лятото, така че - разтърсете се из интернет.

За чужбина малко информация от интернет може да ви спести необходимостта от екскурзовод, а и ще определите сами какво искате да видите и кое можете да пропуснете.

3. Визи без посредник.

На сайта на Министерството на външните работи има пълен списък на страните, за които ще ви е нужна виза, таксите, които трябва да платите и други необходими документи. Така че спокойно можете да сравните дали искана сума за туристическата ви виза е реалистична.

4. Подходящото време.

Цените в началото, средата и края на сезона достатъчно се различават. Справката показа, че може да спестите средно между 5 и 15 лв. на нощувка по нашите курорти, ако нямате финансова възможност да почивате в активния сезон. В случая ще си е полезно да разгледате и по-дългосрочните прогнози за времето.

5. Хотелът не е цел.

Преценете как точно ще прекарате почивката си, наистина ли имате нужда да отседнете в хотел all inclusive с по-висока категория или просто ви трябва място, на което да си хвърлите багажа и да вземете душ.

Ако решите да пътувате някъде из европейските столици може да се преориентирате към хостелите. Офертите за тях в Париж например ще ви спестят средно 13% от цената на нощувка в хотел, в Лондон разликата в цената стига до 30%.

6. Транспортът.

Това е един от големите разходи на всяко пътуване. Така че ако примерно пътувате двама души и сте запазили места в хотел all inclusive, най-вероятно пътуването с кола е малко излишно удобство за вас.

Ако не можете да се откажете от автомобил, планирайте пътуването с приятели и си разделете разходите.

Това важи и за чужбина- не е зле предварително да сте наясно с предложенията на местния транспорт, например едноседмични билети за метро или цените на наемане на кола.

7. Местните валути.

Ако пътувате в страна, която не използва еврото, осведомете се предварително за обменния курс и проверете дали ще ви е по-изгодно да обмените пари на място, макар че с долари или евро можете да пазарувате навсякъде. Използването на местна валута, особено за по-дребни разходи, ще ви спести някои закръглявания на курса не във ваша полза. Не е толкова трудно- статистически в света има повече от 100 000 пункта за обмен на пътнически чекове срещу местна валута.

8. Колкото се може по-малко пари в брой.

Дебитни карти, пътнически чекове- те най-малкото ще ви спестят притесненията около носенето на пари в брой, и ще ви позволят да се възползвате от изгодни предложения в интернет. Можете да спестите, ако предварително се осведомите за таксите на банкоматите, вариращи между 0.5 и 3% от теглената сума.

9. Fast food.

Ако не сте в all inclusive хотел, така или иначе ще ви се наложи поне веднъж да свиете менюто си до бързо хранене, в чужбина разликата между двете е доста по-осезаема.

10. Четете и питайте.

Един почти излишен, но задължителен, съвет- на всички ни се е случвало да си платим невнимателното четене на оферта. Проверете внимателно какво точно се включва в цената- обикновено примамливата сума, обявена с големи цифри към една или друга екскурзия, не изчерпва всички разходи- например това, че за част от обявените посещения ще трябва да си доплатите, или че визата и самолетът сае плащат отделно.