Прокуратурата ще повдигне обвинение на бившия директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина след Великден, заяви лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той се срещна с директора на Националната следствена служба Бойко Найденов. Лидерът на РЗС се запозна с разследването по сигнали, подадени от партията

Янев добави, че обвинението ще бъде за длъжностно престъпление и няма да бъде срещу чиновници или помагачи, а конкретно срещу Мургина.

Яне Янев съобщи, че е проверил докъде е стигнало следствието по разследването за сигнала за финансовите злоупотреби в НАП, които той сам е подал. По време на срещата е бил обсъден и въпросът с пан-европейската система за злоупотреби в агенция "Митници".

Лидерът на ПП "РЗС" каза още, че срещу бившия данъчен номер 1 обвинението ще бъде за длъжностно престъпление. "Има топла връзка между НАП и "Кремиковци", каза още Янев. Според него, обаче по-страшното е, че става въпрос за прикриване на данъчни измами в особено големи размери.

Той заяви, че това прикриване е било извършено лично от Мургина, но по-големият проблем е свързан с това, че в структурата на НАП има редица правилници и вътрешно-нормативни документи, които дават възможност за отваряне на вратички в особено големи размери. Досега обаче следствените органи са се забавили с разследването.

"Аферата Мургина ще приключи в полза на държавата и на държавността" смята Янев. Според него, Мургина е била в група и със "много сашотомовци". По думите му, администрацията на НАП е така манипулирана, че да служи на белите якички, взели цели държавни институции на своеобразна концесия с цел да се обогатят в особено големи размери. Според Яне Янев, тези институции са НАП и Агенция "Митници".

Злоупотребите в митниците са били другата тема на разговора в следствието. "Аз предоставих на следователя Лексов, който работи по темата с митниците нови документи и се надявам много скоро тази паневропейска митническа система, която касае и престъпници от други европейски страни да получи развръзка", съобщи още Янев. По време на срещата е станало ясно и, че има 12 следствени дела срещу магистрати, в това число следователи, прокурори и съдии. Темата е била повдигната от Янев във връзка с това, че в момента текат процедури на избор на административни ръководители на съдилища. От РЗС са обърнали внимание на Бойко Найденов и за това, че "цели съдебни райони се превръщат в феодални съдебни общности, където магистрати са превърнали правораздаването в семеен бизнес".

Янев посочи, че иска сега, когато текат тези процедури за избор да има изключителна прозрачност и всички кандидати да бъдат проверявани от съответните компетентни институции, "за да не се допусне в съдебната система отново политическите брокери от Тройната коалиция да вкарат своите протежета за шефове на районни съдилища, за районни или апелативни прокурори".

Като район, където съществува такава практика лидерът на РЗС посочи Благоевград, който е и негови многомандатен избирателен район. "Там има тежки рецидиви в съдебната система" смята Янев. Според него подобни са и случаите във Варна и Пловдив. Заради посочени нарушения от РЗС ще искат среща с Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Запитан по каква схема Мургина е източвала пари от "Кремиковци" Янев отговори, че има документи, които доказват имотни сделки в ущърб на комбината, осъществени от Александър Томов и ръководството на "Кремиковци" за жълти стотинки. На базата на тази схема и финансови транзакции е точено и ДДС и са прикривани данъци с покровителството на Мария Мургина. Според Янев, пак с нейна помощ са били унищожавани протоколи на инспектората, в които се констатират данъчни измами или невнасяне на ДДС за огромни суми. Той не пожела да каже кои са другите "бели якички", които Мургина е прикривала с аргумента, че списъкът е много дълъг. "Аз се надявам, че скалпелът ще започне да влиза срещу олигарсите. Той трябва да започне да реже, за да можем да стенем истинска правова държава", каза още председателят на РЗС.

Той изрази надежда още в рамките на 10-15 дни да има и ново обвинение срещу Христо Ковачки за данъчни измами пак в особено големи размери. Той заяви и, че самата Мургина е бил покровител и на Ковачки. Янев заяви, още, че авторитетът на "Ред, законност и справедливост" в Европейската комисия и в европейските институции е достатъчно солиден, за да се очаква, че в близките 20-30 дни той ще проведе срещи на високо ниво в ЕК и с магистрати от европейски държави.

По време на разговора в НСлС е бил обсъден и статутът на службата и новото законодателство, свързано с него.

Източник: bТВ, БГНЕС