Правителството на Зимбабве реши да преустанови официално най-малко за една година използването на националната валута, която на практика изчезна от обръщение, пише днес излизащият в Хараре държавен седмичник Сънди Мейл.

Зимбабвийският долар няма да се използва поне една година, защото няма нищо, което да го поддържа или да определя стойността му, заявява министърът на икономическото планиране Елтън Мангома, цитиран от вестника.

През януари в условията на невиждана хиперинфлация Зимбабве узакони използването на чужди валути в търговията и при всички разплащания и зимбабвийският долар веднага изчезна от обръщение.

При инфлация, стигаща няколко милиарда процента, националната валута изгуби всякаква стойност. Последната банкнота в обръщение бе от 10 милиарда зимбабвийски долара и с нея не можеше да се купи дори един хляб.

Хиперинфлацията е само една страните на зимбабвийския икономически крах. Безработицата в страната обхваща 94% от населението, производството се срина след 2000-та година, а обществените служби почти не функционират.

Бившият водач на опозицията в Зимбабве Морган Цвангираи се съгласи през февруари да сформира правителство на единството със съперника си президента Робърт Мугабе с надеждата да изправи икономиката на страната.

Източник: БГНЕС