До края на 2009 г. в Китай ще има 320 хил. души, чието състояние се оценява на минимум 10 млн. юана или 1.46 млн. долара, сочи доклад на China Merchants Bank.

Съвкупното състояние на милионерите в най-многобройната страна в света ще достигне 1.3 трлн. долара или със 7% повече спрямо година по-рано.

Изследването посочва и навиците за инвестиране на китайците, както и отношението им към парите. Резултатите сочат, че милионерите продължават да живеят добре, въпреки разразилото се финансово цунами.

Голяма част от милионерите са частни предприемачи, учени, технически персонал или заемат ръководни постове. Това са хората, чието богатство се увеличи най-бързо през последните години.

Проучването сочи, че у китайците преобладават антикорупционните настроения, отколкото антибогаташките настроения. Хората се възхищават на китайската звезда в НБА Яо Минг и на актьора Джет Лий.

Според китайците общество без богати хора е лошо, но общество с прекалено много богати е още по-лошо. Общество, в което богатството е натрупано в сивата икономика е ужасно, но общество, в което се толерира корупция и престъпност е още по-ужасно.