Столичният общински съвет прие решение, с което възложи на кмета на Столична община Бойко Борисов да отправи искане до Министерски съвет на Република България за отмяна на обявеното кризисно положение.

Десните оспориха кризисния щаб с твърдението, че това е политическа работа. Тодор Модев отказа да влиза в подобни диалози. Дублират се дейностите на фирмите, които са заети с чистенето на София. Това стана ясно от направената справка от зам.-кмета по екология. Оказа се, че фирма "Новера"е работила 4 часа след другата фирма, която си вдига кофите и те са полупразни и не са стиковани действията.

Бойко Борисов каза: "Това е щаб за създаване на криза и след това идваш да ти помагаме. Ако вие сте искали да ни помагате, ние сме пожелали това да го направите, когато действително "Новера" не излезе да работи. И ако, както всички видяхме, на втория ден вече ние нямахме готовност, стана внезапно, нямахме такива фирми, вие самият признахте, че като сте търсили - няма...Значи, разбирате пред каква трудност е била изправена общината. Защо на втория ден вие не мобилизирахте, по наше искане, тази фирма да излезе да чисти и след това да се разправяме - кой е прав, кой е крив, съд, всичко останало...Що не го направихте тогава, ако сте добронамерени?"

Тодор Модев предлага кризисният щаб и общината да работят заедно и да координират действията си. Всъщност предложение имаше от страна на кмета - да свалят това име кризисен щаб, да стане оперативен, да го ръководят той и областният управител и наистина да съгласуват действията си, за да се свърши нещо. Другото му предложение беше държавата да изкупи кофите за боклук, за да не може никоя фирма, която и да е тя, в бъдеще да рекетира общината, съобщава БНТ.

Същевременно СОС представи сведение за временното и трайното решаване на въпроса с третирането на битовите отпадъци за периода 26.03.-13.04.2009г.

На 03.04.2009г. на площадката в с. Горни Богров беше направена символична „първа копка" по проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община".

На 10.04.2009г. е възложено провеждане на следните обществени поръчки:

  • Проектиране и строителство на инсталация за компостиране на хранителни и растителни отпадъци на площадка в местността „Хан Богров" село Горси Богров;
  • Изграждане на пътна връзка, питейно и промишлено водоснабдяване и електрозахранване на площадка в местността «Садината», село Яна;
  • Изместване на три електропровода 110 и 220 кш (Калиман, Чугун и Стомана) от площадка за изграждане на завод за МБТ на битови отпадъци и депо за неопасни отпадъци - Садината.
  • Издадена е виза за проектиране на инсталация и съоръжения за оползотворяване на сметищен газ на депото за неопасни отпадъци в кв. Суходол. 4. Сключен е договор за сътрудничество между Столична община и „Елтехресурс" АД, за събирането, временното съхраняване, предварителното третиране и предаването за оползотворяване и/или обезвреждане на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/. С договора фирмата се задължава да приема ИУЕЕО от физически, юридически лица и административни, социални и обществени сгради.

    Проведена е процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка за „Събиране и транспортиране на битови отпадъци; Подмяна и поддръжка на съдове за битови отпадъци; Лятно и зимно почистване на улици и други места за обществено ползване" с „Титан Чистота София" ДЗЗД, „Астон сервиз" ООД, „Екобулсорт" ООД, „АЕС - X" ООД,„А8А Шеле" ООД, „БАКС 99" АД, „Чистота-Искър" ЕООД и „Заубермахер България" ЕООД.

    Още по темата:

    Пореден сблъсък за боклука

    Започва голямото чистене и миене

    Над 500 т боклук събрани за една нощ в София

    Станишев: Не правя политика с боклука