Как става така, че уж пестим, а никога нямаме спестявания? И не само, че нямаме, ами и натрупваме дългове. По-долу изброяваме някои заблудите, на които всеки се хваща.

Особено опасно е прекомерното харчене за тези, които разчитат на кредитна карта, защото те използват пари, които нямат:

Спешен случай е

По време на криза трябва да редефинираме понятието „спешен случай", като общо взето в тази графа остават само медицинските проблеми. Ако се развали домакински уред, се постарайте да го поправите или да карате без него. Ако се развили колата, оправете я по най-евтиния начин, но не си и мислете за нова.

Заслужавам го

След тежка работна седмица на всеки му идва да се разтовари малко в почините дни. Ако имате дългове, обаче това разтоварване става капан. След цяла седмица разумно харчене, може да се получи така, че да направите две крачки назад след една напред.

На промоция е

Промоциите са измислени, не за да улесняват потребителя, а за да продадат търговците или свой нов, непознат продукт, или нещо, чиито продажби иначе не вървят добре.

Дори и да не сте съгласни с това, трябва да се съгласите - промоции е имало и винаги ще има. Не мислете, че ще „изтървете добрата сделка". След време ще има други сделки, а тогава вие може да сте по-добре финансово. Още повече, ако пазарувате с кредитна карта. Каква е ползата от няколко процента отстъпка за стоки, които ще изплащате с месеци?

Не е скъпо

Най-лесно се харчат малки суми. Тези разходи и никога не карат червената ни лампичка да светне, защото се считат за допустими покупки. Когато в края на месеца съберете тези разходи обаче, сумата може да бъде значителна, а ако разгледате покупките, ще установите, че не всичко ви е било наложително. Когато пазарувате с кредитна карта, харчите пари, които не са ваши, а когато парите са чужди, няма евтино и скъпо.

Стоки на изплащане

Критерии няма почти никакви - даваш лична карта и телефона на гаранта (гаджето или леля ти) и ти дават каквато и да е стока. Казвате си, че вноската е малка и не се притеснявате. Оказва се обаче, че след няколко такива покупки имате проблем. Защото месечният ви доход вече не е същият, тъй като сте се обременили с изплащане.

Ще го изплатя, като ми повишат заплатата/направя успешна сделка

Очаквате повишение или наближава добра развръзка на ваша инвестиция? Това прави пръстите ви по-широки, но внимавайте, да не се окаже, че сте профукали парите още преди да сте ги получили.

Средното образование в страната е безплатно

Преди време родителите мислеха за разходите по образование на децата си, когато станеше време да учат във ВУЗ. Днес обаче средното, че и основното образование, не са по-евтини. Почти няма дете от 3-и до 11-и клас, което да не ходи на допълнителни уроци по чужд език. Ако добавим спортни занимания, а за седмокласниците и подготовка за кандидатстване за профилирана гимназия, си се получават разходи, близки до издръжката на студент. Заблудата в случая е, че човек не отчита тези разходи, когато планира бюджета си и те се натрупват като извънредни. Считаме, че обучението е безплатно и когато чуем: „Ама всички ходят на уроци!", сме поставени пред свършен факт.