Преди обед в областа Абруцо бе регистриран нов трус със сила от 2. 7 по Рихтер. През изминалото денонощие жителите на областта бяха уплажени от общо 11 труса, най-силният от които с магнитуд 4.9. Усетен е и в Рим.

Това е третият по мощност трус, след разрушителния на 6 април. Епицентърът му е североизточно от първоначалния край град Акуила. Няма сигнали за жертви.

Положението с евакуираните по палатковите лагери - около 33 000 души, обаче е драматично заради лошото време и ниските температури. Някои от тези лагери се наводниха от непрескъснатия дъжд, в по-високите части на Апенините спасителните работи бяха затруднени от лошите метереологични условия.

Бе направен оглед на 1000 сгради, 30% от които се оказаха неизползваеми. Сред тях и тези на държавните институции, които временно се настанени в школата на Финансова полиция в град Акуила.

Кметът на града Масимо Чалиенте заяви, че както той, така и областният управител Джанни Киоди, няма да допуснат мафията да се промъкне във възстановителните работи. За това съдейства местната прокуратура и префектурата.

"Това е предизвикателство не само за Абруцо, но и за цялата страна - да не се допусне нито едно евро в ръцете на организираната престъпност", каза кметът Масимо Чалиенте пред радио РАИ.

Източник: БНР

Още по темата:

Нови силни трусове и национален траур в Италия