Федерацията на потребителите в България е завела съдебен иск срещу Топлофикация - София за непочтена търговска практика. Това съобщи председателят на федерацията Павел Кърлев.

Разпоредбите на Закона за енергетиката са нарушени с издаваните фактури за януари 2009 г., в които се декларира, че Топлофикация - София е отоплявала и осигурявала гореща вода за битови нужди на абонатите си 31 дни, което не е вярно, допълни Кърнев.

По думите му искът е придружен от списък на 145 софийски потребители, които са предоставили своите януарски фактури.

От федерацията обвиниха Топлофикация и в извършване на необосновани подмени и ремонти на тръбопроводи в софийски ТЕЦ-ове на стойност над 100 млн. лв., калкулирани в цената на топлоенергията.

Според федерацията в системите на отоплителните централи са включени и фургони, в които служители на Топлофикация - София живеят с години и ползват всички консумативи за сметка на софиянци.

Можем да докажем това с официални документи, експертни разчети и мониторингов доклад, предоставен на компетентните институции, заяви Кърлев.

От Федерацията на потребителите предлагат чрез нарочен акт да се обявят за нищожни всички изпълнителни производства срещу абонатите на дружеството, издадени в срок, различен от два месеца, както и да се даде възможност на потребителите с отказана услуга да приключат взаимоотношенията си с топлофикационните дружества.

От парно отопление са се отказали вече над 63 на сто от домакинствата в София, които при повишените от януари цени "са ограбвани" с ежемесечни сметки до 150 лв.

Източник: bTV