Съветът на директорите на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ ще предложи на акционерите да овластят борда да увеличи основния капитал на дружеството до 500 млн. лв. и да издаде облигации до 500 млн. лв. в срок до 5 години. Това са част от точките, които ще бъдат подложени на гласуване на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството. To ще се проведе на 22 май 2009 г.

„Чрез овластяването на Съвета на директорите да увеличава капитала и издава облигации ще се предостави възможност за гъвкаво управление на дружеството. Целта ни е да продължим да осъществяваме дейността си, като развиваме компанията, осигуряваме нейната стабилност и рентабилност и по този начин предоставяме на акционерите добра възвръщаемост на инвестициите им", коментира Стоян Малкочев, изпълнителен директор на фонда. Той допълни, че размерът на увеличението на капитала и на облигационния заем зависят от инвестиционния интерес към дружеството.

На общото събрание ще се гласува още промяна на името на фонда на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ. Ще се представи и новото обслужващото дружество Агроменидж АД, одобрено от Комисията за финансов надзор. Друга точка, която ще бъде предложена за гласуване от акционерите, е срокът на дружеството да бъде удължен до 2018 г. от 2012 г.

Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ е първото дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя в България, създадено през април 2005 г. Капиталът му е 59.7 млн. лв. Набраните средства от последващи увеличения достигат 73.2 млн. лв., инвестирани в 293 000 дка земеделска земя в цялата страна. Основните акционери във фонда са QVT Fund, Алианц България и Credit Suisse Securities. Свободно търгуваемите акции на Българска Фондова Борса - София са в размер на 25.47% от капитала на дружеството.

Акционери в обслужващото дружество Агроменидж АД са Делян Павлов и Бойко Младенов, като всеки един от тях притежава 50% от капитала на дружеството. Членовете на съвета на директорите са Делян Павлов, Бойко Младенов, Евгений Сейпульник и Нурбек Диарбеков.