Ключ от каюта първа класа на знаменития трансатлантически лайнер "Титаник" беше продаден на търг във Великобритания за 60 хиляди паунда, се казва в съобщение на аукционна къща Henry Aldridge & Son. Аукционната къща организира продажби в английското графство Уилтшир два пъти годишно - през април и октомври, съобщава РИА "Новости".

Този път на търга бяха представени около 130 предмета, по един или друг начин свързани с гибелта на "Титаник", който е потънал в северния Атлантик в нощта на 15 април 1912 г. В резултат са загинали над 1500 от 2223 пътници на кораба.

Ключът на една от каютите първа класа, запазен от стюарда на "Титаник" Едмънд Стоун, стана най-скъпо продадения лот. Вниманието на клиентите също така беше привлечено от колекция предмети, собственост на последната от оцелелите пътници на "Титаник" - 97-годишната британка Милвин Дин.

Към момента на катастрофата тя е била едва на два месеца, а сега живее в дом за стари хора в Саутхемптън и едва свързва двата края, защото трябва да плаща всеки месец по около 3 хиляди паунда за своето лечение и издръжка. Именно по тази причина тя е била принудена да предложи на търг предметите, свързани със спомените за "Титаник".

Главният лот на нейната колекция беше чанта, с която нейните родители са пренесли оцелелите вещи от потъналия кораб. Тя беше продадена за 1500 паунда. "Получи се много трогателна история. Млад човек я купи, плати покупката и след това ни съобщи, че желае да върне чантата на госпожа Дин", разказа представителят на аукционната къща Ендрю Елдридж.

Източник: БГНЕС