Инвеститори са потвърдили намерението си за строителството на индустриален парк "София" край Божурище, съобщи за БТА кметът на общината Аспарух Аспарухов. Паркът ще се строи на площ от 1000 декара в района на бившето военното летище в Божурище, като 700 от тях ще са за логистични центрове и екологични производства, а върху другите 300 ще е разположен бизнеспарк, допълни Аспарухов.

Аспарухов се е срещнал с представители на инвестиционната банка "Финанциариа Интернационале", която е собственик на мажоритарен пакет от акциите на "Индустриален парк София" АД. Има идея за търсенето на европейско финансиране за изграждането на инфраструктурата около района на парка, посочи Аспарухов.

Според кметът на Божурище в общината намаляват инвестициите в покупката на земи, а собствениците на закупените земи предпочитат да спрат засега реализацията на намеренията си на етап проектиране.

Общинската администрация има намерение да води разговори с военното министерство да купи 850 дка военните имоти с отпаднала необходимост за армията. Аспарухов обясни, че в тази цифра са 720 дка земеделски земи, а останалата част е територията на бившето поделение в Божурище. "Намерението ни е върху него да изградим парк", каза кметът на града.

С пари от общинският бюджет в Божурище се изграждат нова сграда на детската градина, както и многофункционална спортна зала. От миналата година се извършва и подмяна на водопроводната мрежа в града, като вече са реконструирани 40 километра от първия и втория етапи на проекта.

От община Божурище до момента са внесени проекти за общо 50 млн. лв. по различни европейски програми, посочи Аспарухов.

Източник: БТА