Класация на сп. "Форбс" показва, че "световната столица" на милиардерите е Ню Йорк. Там живеят 55 души, чието състояние е над 1 милиард долара. Благодарение на този показател градът е на първо място дори и след настъпването на финансовата криза.

На втора позиция е Лондон. 28 от жителите на британската столица са милиардери. Градът продължава да привлича богаташи от арабските страни, Русия и Индия.

Москва е на трето място. Тук броят на милиардерите намаля вследствие на кризата и от 74 души със състояние над 1 млрд. долара сега са останали само 27 души.

Хонконг заема четвъртото място с 21 милиардери, сред които най-известни и богати са Ли Кашинг, шеф на Hutchinson Whampoa, и Ли Шау Ки, ръководител на Henderson Development.

Петото и шестото място в топ-10 заемат американските градове Лос Анджелис (17 милиардери, натрупали състояния най-вече в развлекателната индустрия) и нефтената столица Далас (14 милиардери), която запази позицията си в класацията, въпреки че цените на петрола намаляха.

Истанбул е на 7-о място с 13 милиардери, а това е с три места по-назад в рейтинга в сравнение с миналата година. Тогава в най-големия град на Турция живееха 34 милиардери с общо състояние 58 млрд. долара. Сега то възлиза на 18.5 млрд. долара.

На осма позиция е Сан Фанциско с 12 милиардери. Калифорнийският град е роден на известни личности от Силиконовата долина като Лари Пейдж и Сергей Брин (Гугъл).

Последните две места в класацията на градовете с най-много милиардери в света, съставена от сп. "Форбс", заемат Чикаго и Сау Паулу, като във всеки от тях живеят по 10 милиардери. Двата мегаполиса за пръв път попадат в топ-10.

Източник: БТА