Офис пазарът в големите градове и столицата се развива значително по-добре от останалите сегменти в условията на криза, стана ясно по време на провежданото изложение BalPex.

Големите проекти продължават да се изграждат, за разлика от многото замразени търговски центрове в София и останалите градове на страната.

На пазара на офиси от висок клас през първите три месеца на годината си излезли нови 20 000 кв. м. Причината за по-доброто представяне на този род имоти се дължи на все още добрата доходност, които те носят на инвеститорите, която в момента е в рамките на 10-11%, според Верка Георгиева от Colliers International.

През първото тримесечие на пазара е била регистрирана и най-голямата сделка за отдаване на офис-площи под наем - тази при която БТК е наела 23 000 кв. м.

Като тенденция се очертава по-големия интерес на наемателите към централните части на София, за сметка на тези в покрайнините.

Обемът на незаетите офис-площи бележи леко повишение за първите три месеца на годината до ниво от 12% от общите такива. Наемите се държат относително стабилно, макар и да има низходящ натиск върху тях, който е по-нисък в топ-локациите.

Като цяло по време на форума се наложи мнението, че наемателите стават по селективни при избор на място, където да се позиционират, както и по очаквания за нивата на наемите. Те също така стават и по-гъвкави, като преотдават част от незаетите си площи, за да намаляват своите постоянни разходи.

Други наематели пък, които са сключили договори на по-високи нива прибягват до предоговаряне на наемните равнища, или търсят нови дестинации, където да се изместят.

Наемите на офисите в най-добрите локации във Варна са при нива от 23-24 евро за кв. м., което се предопределя от все още ниските запаси от офиси в морската столица. Тези наеми изпреварват в известна степен нивата на наемите в София.

Значително по-голям спад бележат наемите на офисите от клас "В", които се предпочитат от малки и средно големи фирми. Такива могат да се намерят на значително по-ниски нива, особено от фирми, чиято дейност не изисква локализиране в централните части на големите градове.