Веднага след приключването на международната конференция за газа в София, българският министър-председател Сергей Станишев замина за Москва. Русия очаква от него подписването на предварителното споразумение за строителството на българския участък от газопровода "Южен поток". Но на фона на изострянето на конкуренцията на руския проект с алтернативния проект "Набуко" София в отговор ще поиска ново споразумение за доставките на газ за България на по-изгодни за себе си условия, пише "Комерсант".

В петък по време на газовата конференция в София министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров заяви, че премиерът на страната Сергей Станишев в рамките на визитата си в Москва от 27-28 април ще обсъжда нов договор за доставката на руски газ. В него на "Газпром" ще бъде предложено в случай на прекратяване на доставките на газа по основния маршрут /през Украйна/ да осигури техни алтернативни пътища. "Загубите на България заради прекратяването на доставките на газ през януари /заради руско-украинската газова война/ достигнаха 500 млн. лв.

Много ми е интересно да чуя, от кого да поискаме компенсации. Струва ми се разумно да се включат в новия договор гаранции за доставките по алтернативни маршрути", уточни министърът. Ръководителят на "Булгаргаз" Димитър Гогов добави, че София възнамерява да се откаже от посредниците и да сключи директен договор с "Газпром експорт" за целия необходим на българите обем - 3-3.5 млрд. куб.м. Българското правителство иска да махне от пазара компанията Overgas Inc., която внася 70% от газа, и швейцарският търговец WIEE /17%/.

Почти целият обем газ те продават на границата на "Булгаргаз". "Газпром експорт" е собственик на 50% от акциите на Overgas Inc. Останалите акции принадлежат на консорциум от частните инвеститори Overgas Holding. "Булгаргаз" получава директно от "Газпром експорт" само около 300 млн. куб.м. газ за осигуряването на транзита на руски газ за Турция, Гърция и Македония, а също така около 30 млн. куб.м. за доставки в югозападна България. "Днешният директен договор на "Газпром" с "Булгаргаз" е в сила до 2010 г.", разказа в петък г-н Димитров.

Преди седмица, по думите му, българското правителство се е обърнало към "Газпром" с предложение да се подпише "нов и подобрен договор за доставката на газ". Смисълът на промените, според българския чиновник, се състои в повишаването на транзитните такси и разработването на алтернативни маршрути в случай на криза. Споразумението трябва да включва отговорността на "Газпром" и гаранции от руската държава за плащането на възможни компенсации в случай на прекратяване на доставките. През тази година България така и не успя да предяви никакви финансови претенции спрямо "Газпром". Но от руския монополист не възнамеряват да се договарят за никакви алтернативни пътища.

Директорът на департамента за чуждестранни връзки на "Газпром" Станисав Циганков поясни в София, че основният договор с Overgas изтича едва през 2012 г. По думите на друг високопоставен мениджър на монополиста, "Газпром експорт" не е получил от България проект на нов договор. За алтернативните възможности за доставки - реверсни от Гърция за България, строителството в страната на подземни хранилища за газ или доставите на втечнен природен таз за момента също не става дума, увери събеседникът на "Комерсант".

Участието в схемите за доставка на Overgas Inc., която работи на българския пазар от 1992 г., заместник вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев обяснява с необходимостта от газификация на България. Но България разполага с инструмент за натиск върху "Газпром". Именно в тази страна трябва да излезе на сушата газопроводът "Южен поток", който ще премине от Русия за Европа по дъното на Черно море - това е един от ключовите руски енергополитически проект. Но споразумение с България за строителството на "Южен поток" до момента няма. Станислав Циганков заяви, че "Газпром" е готов да подпише с "Булгаргаз" предварително споразумение за "Южен поток" по време на визитата на българския премиер в Москва. Предварително, тъй като в него няма да бъде посочен точния маршрут и стойността на проекта. Но Димитър Гогов твърди, че "Булгаргаз" вече е информирал "Газпром" за исканията за нов договор".

България ще позволи на "Южен поток" да използва част от съществуващата газова инфраструктура на страната, но само в замяна на повишаване на транзитните такси. Петър Димитров добави: "Ние водим преговори днес и утре /петък и събота/. Нека да не предугаждаме техните резултати. По някои въпроси просто не си струва да се предаваме. България защитава своите интереси и аз ви гарантирам, че тя ще ги защити". Както предполага, директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, България е могла да изпрати документите директно на Владимир Путин или да проведе преговори, заобикаляйки "Газпром", с министъра на енергетиката Сергей Шматко, който присъства на конференцията. От министерството на енергетиката в петък не коментираха ситуацията. Според Михаил Корчемкин, "Газпром" ще направи отстъпки на България заради осъществяването на проекта "Южен поток" в условия, когато Европа активизира работата над конкурентния проект за газопровод "Набуко", а Русия влезе в конфликт със своя основен газов партньор в Средна Азия - Туркменистан, завършва "Комерсант".

"Аз съм голям привърженик договореностите, които са били постигнати от страните, в бъдеще да се спазват". Така руският министър на енергетиката Сергей Шматко отговори в петък на въпрос на БГНЕС по повод изказване на неговия български колега Петър Димитров, че България ще поиска преразглеждане на договора за доставката на руски газ, настоявайки за промяната на транзитните такси и ще поиска гаранции за доставките на руския газ. Едновременно с това министър Шматко заяви, че понякога възникват определени ситуации, в резултат на влошаване на икономическата конюнктура. Той смята, че в тази връзка партньорите трябва да имат възможност да обсъждат промяната на договорите. Министър Шматко заяви, че това са въпроси, които трябва да се обсъждат без да им се дават политически оценки.

"Такъв род въпроси по никакъв начин не трябва да повлияят върху постигнатите политически договорености между двете страни", подчерта руският енергиен министър. Спирайки се на втората част от въпроса за гаранциите, той каза: "Изминалата зима показа несъвършенствата на газопреносната система. Руската Федерация, сблъсквайки се с проблемите в Украйна, нямаше никаква възможност по алтернативни пътища да осигури необходимите количества газ. В тези трудни дни имах възможността да говоря с министър Петър Димитров. той ми разказа за създалата се ситуация в промишлеността и бита. Ако можехме да направим нещо за Словакия, то за България ние не можехме да направим същото поради технически причини заради особеностите на доставката на газ. Смятам, че министър Димитров е имал предвид следното, когато е говорил за гаранции - затова, че и Русия, и България, и останалите страни, които пострадаха от кризата, трябва да предприемат действия за усъвършенстване на газопреносната система, за да имат техническата възможност в случай на спиране на доставките по една или друга причина, да разполагат с алтернативни пътища".

Източник: БГНЕС