Когато Си Дзинпин пристигна в Италия на държавно посещение през 2019 г., той беше посрещнат пищно, с частни обиколки на римски забележителности и вечеря със серенада на оперния певец Андреа Бочели, а накрая получи съгласието на Италия да се присъедини към любимата му инициатива "Един пояс, един път".

Пет години по-късно китайският лидер се завръща в Европа в съвсем различна обстановка.

Той кацна във Франция в неделя и макар че по време на шестдневната му визита помпозността и церемониите фигурират протокола, възгледите на Стария континент са драстично променени, пише CNN.

През последните седмици Европейският съюз започна търговски проверки на китайските вятърни турбини и на доставките на медицинско оборудване. Нахлу в офисите на китайския производител на оборудване за сигурност Nuctech като част от разследване на субсидиите.

През последните дни Германия и Обединеното кралство арестуваха или обвиниха най-малко шест души за предполагаем шпионаж и свързани с него престъпления, свързани с Китай.

През март Италия официално се оттегли от "Един пояс, един път", с което инициативата загуби единствената си страна членка от Г-7 – болезен удар за Китай и неговия лидер.

Зад тези събития стоят нарастващи икономически недоволства, които карат ЕС да се готви за потенциална търговска конфронтация с Китай, както и нарастващи подозрения относно глобалните амбиции за влияние на Пекин, породени от тревогата за задълбочаващите се връзки с Русия.

"Китай все повече се разглежда като многостранна заплаха в много европейски столици. Но в Европа има разногласия по въпроса колко бързо и далеч да се отиде в отговор на опасенията, както в икономическата, така и в сферата на сигурността", коментира Ноа Баркин, старши сътрудник в Германския фонд Маршал на САЩ, базиран в Берлин.

Пътуването на Си, което включва спирки във Франция, Сърбия и Унгария, е възможност да привлече критиците, но също така да покаже, че дори в някои части на Европа възгледите да се втвърдяват, други все още приемат Китай с отворени обятия.

Пекин се стреми да отслаби стремежа на Европа да се справи с предполагаемите нарушения на търговията, което би било в лош момент за нейната затъваща икономика. Той също така иска да гарантира, че Европа няма да се сближи със САЩ, особено на фона на несигурността относно изхода от предстоящите избори в САЩ.

Трудно ще се постигне пробив при най-върлите критици на Китай, освен ако Си не е готов да направи изненадващи отстъпки, допълва CNN. Вместо това, пътуването може да допринесе за подчертаване на разногласията – не само между Европа и Китай, но и в самата Европа, които биха могли да играят в полза на азиатския лидер, коментират анализатори.

Разговори без ангажименти

Посещението на Си започва с един от най-острите му критици.

Днес китайският лидер ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон.

Фон дер Лайен е начело на призива на ЕС да преразгледа своите вериги за доставки от Китай поради опасения за сигурността на ключовите му технологии и ръководи подкрепяното от Франция антисубсидийно разследване на притока на китайски електромобили в Европа.

Китай от своя страна започна разследване на цената на внасян в ЕС алкохол, което може да засегне френския сектор на коняка.

По време на срещите Си вероятно ще настоява за посланието на Пекин, че "дерискът" от Китай е опасен за Европа, като същевременно ще отхвърли опасенията за предполагаемия свръхкапацитет и субсидиите на Китай и ще изтъкне ролята, която китайските електромобили могат да играят в европейските и световни усилия за намаляване използването на изкопаеми горива.

Си използва подобна реторика на среща в Пекин с германския канцлер Олаф Шолц миналия месец, на която критиците обвиниха германския лидер, че е твърде мек към Китай, знак за разминаване в политиката за Китай между Брюксел и Берлин.

Но подобни разговори без осезаеми търговски или реципрочни ангажименти за достъп до пазара едва ли ще повлияят на Фон дер Лайен, която търси начини за справяне с възприеманите търговски нарушения преди парламентарните избори в ЕС през юни.

Френският президент Макрон също изрази желание да окаже натиск в областта на икономическите връзки.

"Призовавам за "aggiornamento", защото в момента Китай има свръхкапацитет в много области и изнася масово за Европа", каза френският президент, използвайки италианската дума за актуализация, в интервю в неделя за френското издание La Tribune Dimanche.

Си обаче може да види повече възможности да спечели благоразположение по време на срещата на четири очи с Макрон, която се очаква да включва не само разговор в Париж, но и това, което източници от Елисейския дворец описват като "по-лично" време в Пиренеите в Южна Франция.

"Франция си е изградила тази репутация на независим участник в ЕС и е готова да създаде пространство със САЩ", обяснява Чонг Джа Йен, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. "Си може би ще иска да работи с Макрон, за да види дали така ще постигне по-голяма европейска дистанция от Северна Америка", както и да затегне отношенията си с този важен играч в ЕС, допълва ученият.

В изявление на китайското министерство на външните работи, Си подчертава, че през целия период на отношенията си двете страни са създали "модел за международната общност за мирно съществуване и печелившо сътрудничество между страни с различни социални системи", допълва CNN.

Стремеж към мир

Войната в Украйна - изключително важен проблем в отношенията между Европа и Китай, също се очаква да бъде включена в дневния ред на срещите в началото на тази седмица, на които Си може да се опита да подкрепи опитите на Китай да се позиционира като миротворец.

"Президентът Си ще обясни на президента Макрон за отношенията с Русия и това, че Китай може да бъде посредник за преодоляване на различията с Европа", смята Уан Иуей, професор по международни отношения в Пекинския университет Ренмин.

Но Пекин изглежда не е направил почти нищо, за да насочи Кремъл към европейските виждания за мир в Украйна, въпреки многократните усилия. Междувременно, руският президент Путин планира да посети Китай този месец, съобщават руски държавни медии.

Посещението на Си в Европа идва в момент, когато САЩ и съюзниците все по-често изразяват опасения, че китайският износ на стоки с двойна употреба за Русия захранва нейната военна машина. Пекин защитава тази търговия като редовна част от двустранните отношения.

Анализатори допускат, че Макрон и Фон дер Лайен вероятно ще предупредят Си, че отношенията им "рискуват да се влошат още повече", ако Китай продължи да доставя тези стоки.

На този етап има малко доказателства, че тези послания водят до забележими промени в поведението на Пекин, така че Европа може да реши да предприеме по-агресивни действия за санкции на китайските фирми, които доставят подобни стоки.

По-топло посрещане

Спирките на Си в Сърбия и Унгария вероятно ще бъдат много по-малко оспорвани - нещо, което китайското правителство вероятно е взело предвид при планирането на посещението, казват наблюдатели.

"В Белград и Будапеща на Си няма да му се наложи да слуша критиките, които чува в други европейски столици", казва Баркин. "Техните лидери приветстват китайските инвестиции и нямат проблем със задълбочаването на връзките на Китай с Русия."

Посещението на Си в Белград ще съвпадне със седмицата, в която се навършват 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство в Белград, при която загинаха трима души. Нападението, част от по-широка бомбардировъчна кампания на НАТО на Балканите през пролетта на 1999 г., засили дълбоката враждебност на Пекин към алианса, въпреки че САЩ заявиха, че става въпрос за инцидент.

Всяко отбелязване на събитието от страна на Си би могло да подчертае дълбоките разногласия между Китай и НАТО, който Пекин разглежда като въплъщение на американската власт и източник на предизвикателствата пред сигурността на Европа - възглед, който го сближава с Русия.

Си може също така да се опита да подчертае китайските инвестиции в Белград и Будапеща като послание към останалата част от Европа.

Сърбия, която не е член на ЕС, а Пекин определи като "железен" приятел, има все по-големи търговски и инвестиционни връзки с Китай при управлението на президента Александър Вучич.

През януари балканската страна обяви сделка, която може да доведе до китайски инвестиции в размер на над 2 млрд. долара във вятърни и слънчеви електроцентрали, както и завод за производство на водород, съобщи тогава Reuters.

В Унгария Си ще се стреми да задълбочи отношенията с все по-авторитарния министър-председател Виктор Орбан – полезен играч в Европейския съюз, където блокира или критикува усилията на Блока да потърси сметка на Китай по въпроси, свързани с правата на човека.

Централноевропейската държава се превърна и във все по-важен производствен център в Европа за китайските доставчици на автомобили, както и за производителите на електрически превозни средства – ситуация, която според анализатори може да помогне на китайските компании да заобиколят съществуващите и потенциалните мита на ЕС.

Това означава, че каквито и да са резултатите от срещите, Си със сигурност ще завърши пътуването с много по- различно настроение от това, с което започва, допълва CNN.