Унгария, по думите на Виктор Орбан, се готви за война.

"Трябва да се задълбочим, да заемем позиции, да съберем съюзници и да поправим Европейския съюз", заяви 60-годишният унгарски премиер в интервю от края на миналата година. "Не е достатъчно да се ядосваме. Трябва да превземем Брюксел", припомня думите му Politico.

Орбан отдавна е скептичен към ЕС, разпалвайки популистка подкрепа и превръщайки отношенията на страната си с Брюксел в битка „между нас и тях”. Всичко това утвърждава дясна идеология, основана на национализма и традиционните семейни ценности, коментира Сюзан Линч в нов анализ за унгарския премиер в Politico.

През последните години обаче - и по-специално след преизбирането му за пети мандат през април 2022 г. - се наблюдава промяна в тона и подхода на Орбан към ЕС.

В лицето на унгарския лидер блокът се сблъсква с нов тип евроскептик, който не иска да напусне ЕС, а вместо това да го оформи, поставяйки своя печат върху политиките - от подкрепата за Украйна до борбата с изменението на климата и миграцията.

Той се подготвя да поеме ротационното председателство на блока през юли, след като се очаква дясното крило да се издигне на изборите за Европейски парламент месец преди това, посочва Линч.

"Ако искаме да запазим свободата и суверенитета на Унгария, трябва да окупираме Брюксел и да внесем промяна в Европейския съюз", каза Орбан на митинг в Будапеща по случай националния празник на Унгария на 15 март.

Цуцана Шелени, бивш съюзник, превърнал се в критик на унгарския премиер, и автор на книгата „Tainted Democracy" коментира, че усилията му да оформи политическия дебат в Европа - и да установи връзки със съмишленици в САЩ - отразяват самочувствието на лидер, който вече не среща значителна опозиция в Будапеща, след като през 2022 г. беше преизбран с мнозинство от две трети в унгарския парламент.

Макар че Орбан има нов претендент в лицето на Петер Магяр, който преди беше част от партията "Фидес" на унгарския лидер, все още не е ясно дали възходящият ще се окаже сериозна заплаха.

"Той не трябва да се притеснява, че ще загуби силата си у дома, защото вече е натрупал огромна власт", казва Шелени пред Politico. "Целта му сега е по-широка от Унгария. Това е съвсем очевидно от известно време насам. Той иска не само да защити режима си, но и да повлияе на политическата култура в Европа. Брюксел е крайъгълният камък на това."

Меката унгарска офанзива в Брюксел

В центъра на Брюксел, зад ъгъла на американските и руските дипломатически мисии, усилено работи легион от строители.

Унгарското правителство се опитва да завърши ремонта на огромното имение от XVIII век, което купи през 2021 г., до юли, когато Будапеща ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. Това е институцията, в която дипломати, министри и технически съветници се срещат, за да определят политиката на блока.

"Гордеем се с това, че сме една от най-старите страни в Европа, с повече от 1000-годишна история, с много богата и уникална култура", казва посланикът на Унгария в Белгия и Люксембург Тамаш Иван Ковач, цитиран от Politico.

Имението, което унгарските политици вече наричат "Унгарската къща", е поредното допълнение към нарастващата офанзива на Будапеща в Брюксел.

Начело на идеологическата атака на страната е колегиумът "Матиас Корвин" (MCC), подкрепян от Орбан мозъчен тръст. Свързаната с правителството организация отваря клон в Брюксел през 2022 г., предлагайки неособено консервативна гледна точка по въпросите на ЕС, като се стреми да наруши веригата на брюкселските мозъчни тръстове, посочва Politico.

Клонът в белгийската столица, с персонал от около 20 души, е филиал на частно финансирана образователна фондация със седалище в Будапеща, на която унгарската държава е отпуснала 1,4 млрд. евро по време на пандемията. Това става точно когато страната затягаше гайките на други академични организации, като подкрепяния от Джордж Сорос Централноевропейски университет.

С цел да вдъхне консервативни ценности на следващото поколение унгарски светила, организацията отпуска стипендии на деца, често от бедни семейства, за да посещават центрове в цялата държава, където участват в извънкласни дейности и обучения.

"Има вероятност те да бъдат сред следващото поколение лидери на Унгария, не само в политическата сфера, но и в културата, икономиката, бизнеса", казва Балаш Орбан, главен съветник (но без роднинска връзка) на унгарския министър-председател и движеща сила на MCC.

На скорошно събитие на колегиума в Брюксел директорът на МСС Франк Фуреди каза, че целта на асоциацията е да предостави на хората "интелектуални ресурси", за да се противопоставят на доминиращата култура, която иска да "натъпче джендър политиката в гърлото ни" и да "унищожи миналото ни", съобщава Politico.

Предишните събрания са били посветени на горещи теми, като протестите на фермерите срещу зелената програма на ЕС. В доклад, озаглавен „Как LGBTQ превзе ЕС?", пише, че "въпросът за сексуалните права е използван като оръжие за демонизиране на държавите членки на ЕС от Централна и Източна Европа". Очаква се утре, на 9 април, групата да представи материал, в който предупреждава за усилията за създаване на "Съединени европейски щати".

"Това събитие ще бъде повод да се вдигне шум и да се разкрие какво правят елитите на ЕС - както пред очите на всички, така и зад гърба на европейските граждани", заявяват от групата.

Балаш Орбан казва, че МСС ще предложи по-консервативен поглед върху политиката и философията на ЕС - нещо, което липсва след Брекзит. "Всеки може да каже, че има пълно съгласие за стратегическата посока на Европа, но това не е вярно. Нашата цел е да повлияем на европейския дебат."

Будапеща също така финансира The European Conservative, англоезично списание и уебсайт, които представят консервативен поглед върху новините за ЕС, чрез фондацията с нестопанска цел Batthyány Lajos.

„Имаме с какво да се гордеем", казва Ковач, унгарският посланик. "Важно е и да имаме начин да съобщаваме това директно. За съжаление, някои от масовите медии изкривяват и не показват пълната картина".

Вотът за Европейския парламент ще завие надясно

Унгария гледа на предстоящите месеци като на решаващ момент за политическа промяна. През юни гражданите ще изберат 720-те членове на Европейския парламент и ще предизвикат по-широко разместване на висшите ръководни роли в целия блок.

Всички признаци сочат, че вотът ще завие надясно, посочва в анализа си за Politico Сюзан Линч. Скорошно проучване от Европейския съвет за външна политика прогнозира десен скок на изборите през юни, като популистките и националистическите партии ще спечелят позиции, а центристките и левите сили ще загубят места - промяна, която ще съвпадне с поемането на ръководството на Съвета от Унгария.

"Отдавна не съм виждал толкова добра възможност за националните, консервативните, суверенните и основаните на християнството сили да станат доминиращи в Европейския съюз", каза унгарският лидер през март. Изявлението на Орбан беше публикувано в профилите му в социалните мрежи, придружено от клипове, на които той се прегръща с десни европейски лидери като италианския министър-председател Джорджа Мелони, Марин льо Пен и словашкия премиер Роберт Фицо.

Getty Images

"Това не е революция за една нощ", уточни той по време на интервю в Дипломатическия форум в Анталия. "Но промяната може да започне още от юни. Това е моята надежда и аз работя върху това. Ще се опитам да изиграя роля за обединяване на десницата, както и да изместя социалистическите, левите, прогресивните, либералните опасни лица."

Като част от усилията си за "обединяване на десницата" Орбан е в търсене на съюзници. Фидес е политически бездомна, откакто напусна дясноцентристката Европейска народна партия (EPP) през 2021 г. На този фон се спекулира, че тя ще се опита да се присъедини към десните Европейски консерватори и реформисти (ЕCR), където Мелони е най-тежкият ударник.

Въпреки че крайно десните Шведски демократи и чешките Граждански демократи заплашиха да напуснат политическото семейство, ако „Фидес“ бъде приета, по-големите зверове в джунглата на ECR като полската партия "Право и справедливост" са отворени към нея. Социологическите проучвания предвиждат, че ако Фидес се присъедини, консерваторите могат да станат третата по големина група в Европейския парламент след изборите.

Орбан уверява, че Мелони също го подкрепя. През последните месеци италианският лидер се превърна в съветник на унгарския си симпатизант, като го убеди да подкрепи план за финансиране на Украйна на срещата на върха на ЕС.

В знак на все по-тесни връзки Орбан е пристигнал в Брюксел ден преди друга среща на лидерите на ЕС миналия месец, за да връчи на съпредседателя на ECR, полския академик Ришард Легутко, награда за "защита на европейските ценности и свобода", пише още Politico.

И така, какво иска Орбан?

През повечето време унгарският лидер и хората около него формулират амбициите си в негативен план: настръхват срещу бюрокрацията, мигрантите, "дневния ред на LGBTQ" и военната помощ за Киев.

Това, което те не правят, е да предлагат Унгария да напусне ЕС.

"Може да подходите опростено и да предположите, че Унгария е против европейските усилия, но погледнете реалността", казва Золтан Ковач, международен говорител на унгарското правителство. "Унгария подкрепя дневния ред на ЕС в 85 до 90% от случаите".

Подкрепата за блока остава висока в страната - и Орбан знае това. Редовното проучване на Евробарометър, провеждано от Европейската комисия, често доказва, че унгарската подкрепа за членството е доста над 50%. Скорошен доклад посочва, че 72% смятат, че членството в ЕС е нещо добро.

"Орбан може да критикува Европейския съюз, дори може да повтаря, че той върви в грешна посока, но не може да си играе с членството на Унгария. Това е червена линия дори за собствените му избиратели от Фидес", казва Андраш Биро-Наги, директор на Policy Solutions, базиран в Будапеща мозъчен тръст.

Затова, вместо да искат да напуснат ЕС, Орбан и неговите съюзници настояват той да бъде преобразен, като се даде повече власт на националните правителства (суверенитет, според тях) и по-малко на институциите в Брюксел.

"Суверенитетът е основната идея", казва Балаш Орбан. "Нуждаем се от някой, който да представлява идеята за сътрудничество между отделните държави членки - а не за федерална надстройка. Това всъщност беше централната идея на ЕС в началото".

Най-добрият пътеводител за унгарската визия може би са многократното вето, което Будапеща е разположила в Брюксел. Много от решенията на ЕС изискват консенсус от 27-те държави от блока, а Орбан не се е поколебал да откаже своето, дори пред натиска на други лидери. Той е използвал ефективното си вето, за да блокира всичко - от санкциите срещу Русия до позицията на ЕС за глобалното данъчно облагане и финансирането на Украйна.

Много пъти той е блокирал или забавял решения, за да издейства отстъпки, но също така е използвал правото си на вето - понякога в 11 часа през нощта - в името на принципа, че държавите трябва да имат по-голям контрол върху това, което се случва в техните граници.

Пример за това е новият Закон за възстановяване на природата - ключова част от програмата на ЕС за Зелената сделка, предназначена за опазване на биоразнообразието, която е в ущърб на земеделските производители. По време на преговорите между институциите на ЕС Унгария подкрепи законопроекта, но в навечерието на заключителните преговори обяви, че ще се противопостави на закона. Причините за това бяха, че земеделските стопани в Европа имат основателна загриженост и че Брюксел иска да определи "ирационални цели", мотивирани от "зелена идеология", обобщава Politico.

Честото използване на правилата за единодушие от страна на Орбан води до призиви, най-вече от страна на Франция и Германия, за премахването им в някои области на вземане на решения в ЕС, като външната политика.

Будапеща се закле, че ще се противопостави на подобна стъпка. Унгарците "не обичат да им се диктува", отбелязва Балаш Орбан.

"Не виждам никакво желание в унгарците да се откажат от повече суверенитет, нито във външната политика, нито дори в проектите за съвместни заеми", добавя той. "Вие губите суверенитета си стъпка по стъпка. Искаме да спрем тази безкрайна федерализация".

Унгарското председателство на Европейския съвет

Тъй като Унгария се подготвя да поеме кормилото на Съвета за шест месеца, мнозина в Брюксел очакват да се появят неприятности. От носителя на ротационното председателство се очаква да бъде "честен посредник" и да остави настрана националните си интереси, но малцина вярват, че Орбан няма да се възползва от възможността да наклони нещата в своя посока.

Може би не е изненадващо, като се има предвид битката на Будапеща срещу миграционната политика на ЕС, че унгарският външен министър Пеер Сиярто казва, че този казус ще бъде във фокуса на председателството на страната. По-рано тази година Сиярто посочва, че "е необходима рязка политическа промяна в Брюксел, така че Европейският съюз не да привлича, а да спира нелегалните мигранти".

Друг приоритет ще бъде разширяването.

Будапеща ще се съсредоточи върху стремежите на страните от Западните Балкани, вместо Украйна, на чието влизане в блока се противопоставя.

Важно е също така какво Унгария ще пропусне от списъка си с приоритети. Тъй като Орбан се възползва от фермерските протести като знак за народното недоволство от зелените политики на Брюксел, служителите на ЕС не очакват да се наблегне особено много на климата по време на унгарския мандат.

Има и въпрос за върховенството на закона.

Орбан е подложен на натиск от страна на Брюксел, след като Европейската комисия спря средства към Будапеща, заради опасенията, че Орбан подкопава съдебната система, медиите и демократичните стандарти в страната. Междувременно ЕП прие резолюция, в която поставя под въпрос дали унгарското председателство изобщо трябва да се състои.

Въпреки това всичко сочи, че Орбан ще се наслаждава на ролята си, която - освен че ще му позволи да постави своя отпечатък върху политиката на ЕС - ще му осигури място на световната политическа сцена.

В пълен противовес на позициите, заемани от колегите му, унгарският лидер се сближи с американския консервативен телевизионен водещ Тъкър Карлсън, подкрепи кандидатурата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и поздрави Владимир Путин за фалшифицираната му изборна победа. Печелейки официално симпатиите на пълния състав от европейските опоненти, китайският президент Си Дзинпин нарече Орбан "приятел на Пекин".

В годишната си реч пред унгарския парламент през февруари Орбан обяви, че унгарското председателство на ЕС ще съвпадне с президентските избори в САЩ.

"Направете Европа велика отново!", заяви той. "Там MAGA, тук MEGA."

"Истинската промяна може да бъде постигната от една нова европейска десница, част от която сме и ние, унгарците. Долу Брюксел. Да живее Европа!"