Германският канцлер Олаф Шолц настоява за отворен и справедлив европейски пазар за китайските автомобили. Пред група студенти в Шанхай обаче той отправи предупреждение срещу подбиването на цените, свръхпроизводството и нарушенията на интелектуалната собственост, предава CNN.

Шолц, заедно с трима министри и няколко водещи германски предприемачи, е на посещение в Китай, което се следи за знаци как Европа ще калибрира отговора си на това, което смята за наводняване на нейния пазар с китайски стоки.

„В някакъв момент в Германия и Европа ще има и китайски автомобили. Единственото, което винаги трябва да е ясно, е, че конкуренцията трябва да е честна“, заявява Шолц пред възпитаници на университета „Тонджи“.

„С други думи, да няма подбиване на цените, да няма свръхпроизводство, да не се нарушават авторски права“, казва Шолц и добавя, че е важно да се позволи на компаниите да създават производствени мощности на местно ниво без бюрократични пречки.

„Затова винаги, когато съм в Китай и говоря за „равни условия“, разбира се, че искаме нашите компании да нямат ограничения“, казва още той.

Шолц смята, че малките държави не трябва да живеят в страх от големите и че границите не трябва да се променят насила, но не спомена поименно Китай.

Утре германският канцлер трябва да се срещне с президента Си Дзинпин и да му зададе въпроси относно подкрепата на Китай за икономиката на Русия, две години след като Москва отприщи инвазията си в Украйна.

Германските власти и бизнес са предпазливи и във връзка с евентуален бъдещ конфликт с Тайван, пише CNN.

„Не трябва да се страхуваме от съседите си“, казва Шолц, сравнявайки глобалните ценности и отношенията между държавите с междусъседските отношения. „Същото искаме и в ежедневието си – ако нашият съсед е голям, силен, мускулест човек, то ние винаги ще предпочетем да го поздравим и да сме сигурни, че той никога няма да ни нарани“, добавя той.