Италия, единствената страна от Г-7, която се присъедини към водещата китайска инициатива "Един пояс, един път", ще напусне глобалната инфраструктурна програма, когато договорът ѝ изтече догодина. Това е поредният знак за втвърдяване на европейското отношение към Пекин и неговите глобални амбиции, съобщава CNN.

В четвъртък министър-председателят Джорджа Мелони потвърди широкоочаквания ход, който беше част и от обещанията ѝ по време на предизборната кампания миналата година на фона на оплакванията, че споразумението, подписано с Китай от предишното правителство през 2019 г., е донесло малко ползи за италианската икономика.

Мелони обаче подчертава, че Рим може да поддържа добри връзки с Пекин и извън програмата, която разширява глобалното влияние на Китай, като същевременно предизвиква опасения, че натоварва някои държави с неуправляем дълг.

"Смятам, че трябва да подобрим сътрудничеството си с Китай в областта на търговията и икономиката", заявява Мелони пред репортери в първия си публичен коментар по въпроса, след като става ясно, че Италия е уведомила Китай за решението си да не удължава пакта след изтичането му през март 2024 г. „Този инструмент не даде резултатите, които се очакваха".

1 година Мелони на власт: Между икономическите проблеми и личните драмиИкономическото възстановяване след пандемията е в застой, БВП на страната се свива

Ходът на Италия идва в момент, в който Европейският съюз започва кампания за "премахване на риска", свързан със зависимостта от китайските вериги за доставки, и за осигуряване на алтернативен достъп до чувствителни технологии, след като през 2019 г. блокът определи Пекин като "системен съперник".

Тези търкания изкристализираха и по време на срещата на върха между ръководителите на ЕС и китайския лидер Си Дзинпин в Пекин в четвъртък, където двете страни обсъждаха спорни въпроси от търговията до войната на Русия в Украйна - без да постигнат конкретен напредък.

Китайското министерство на външните работи подхожда премерено към темата за италианското оттегляне по време на редовния си брифинг за пресата в четвъртък, като посочва "огромната привлекателност и глобалното влияние на сътрудничеството по "Един пояс, един път“.

"Китай твърдо се противопоставя на опитите за очерняне и саботиране на сътрудничеството по програмата или за подклаждане на блокова конфронтация и разделение", заявява говорителят Ван Уенбин, без да споменава директно Италия.

Китай е заел $240 млрд. на страни от инициативата “Един пояс, един път” Почти 80% от спасителните заеми са отпуснати между 2016 и 2021 г.


"Порочно" решение

Китай е сключил споразумения с над 140 държави за партньорство по програмата, която през последното десетилетие е вложила стотици милиарди долари в пътища, пристанища, летища и мостове, предимно в страните от глобалния Юг. В същото време решението на Италия да се присъедини към програмата през 2019 г. е широко възприето като дипломатическа победа за Пекин и предизвиква критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

В интервю за вестник Corriere della Sera това лято италианският министър на отбраната Гуидо Кросето заклеймява решението от 2019 г. като "порочно", позовавайки се на нарастващите търговски дисбаланси между двете страни. През миналата година Китай внася италиански стоки на стойност 26,9 млрд. долара, докато през 2019 г. този внос възлиза на 21,4 млрд. долара. За сравнение, китайският износ за Италия е нараснал до 50,5 млрд. долара от 33,5 млрд. долара за същия период, според митническите данни на Китай.

Рим се присъединява към схемата по времето на бившия приятелски настроен към Китай министър-председател Джузепе Конте, който сега осъжда оттеглянето в интервю, публикувано на страницата му във Facebook, като заявява, че то е направено по "идеологически причини" и рискува да "провали" потенциалното разширяване на италианския износ.

Китайски бизнес мисии обикалят света в търсене на източници на растеж В същото време местните администрации са обременени с кумулативен дълг от 9 трилиона долара

По-рано тази година китайският посланик в Италия Дзя Гид също прави предположение в интервю за италианския информационен канал Fanpage, че "безразсъдното" решение за оттегляне от пакта ще има "отрицателно" въздействие върху сътрудничеството между двете страни.

Срещата ЕС-Китай

Новината за оттеглянето на Рим идва в момент, когато делегация от висши служители на Европейския съюз пристигна в Пекин за първата от четири години насам среща на върха ЕС-Китай. Срещата е възприемана от китайските лидери като ключова възможност за изглаждане на спорните отношения с Европа, която Пекин продължава да разглежда като основен потенциален противовес в съревнованието си със Съединените щати.

"Не бива да гледаме един на друг като съперници само защото системите ни са различни, да намаляваме сътрудничеството, защото съществува конкуренция, или да влизаме в конфронтация, защото има разногласия", заявява Си Дзинпин пред гостуващите лидери, според официалната информация на Пекин.

Как различните европейски държави облагат печалбите на банкитеКратък преглед на състоянието на допълнителните данъци и специфичните за банките налози в Европа


В същото време обаче председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са изразили недоволство пред Си и премиера Ли Къцян относно огромния търговски дефицит между двете икономики и "нелоялната конкуренция". В отговор Ли е призовал ЕС да бъде "предпазлив" в използването на "рестриктивни" икономически политики.

Въпреки че срещата на върха по нищо не личи да е допринесла за разрешаването на ключови въпроси, Фон дер Лайен коментира, че двете страни са се съгласили, "че е в наш общ интерес да имаме балансирани търговски отношения".