Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, на Tesla Илон Мъск и Стив Шварцман от Blackrock бяха сред гостите на тържествения прием за китайския президент Си Дзинпин в Сан Франциско.

Вечерята, организирана от Американско-китайския бизнес съвет и Националния комитет по американско-китайските отношения, последва еднодневната среща на върха на Си с президента Джо Байдън, която той нарече "едни от най-конструктивните и продуктивни дискусии, които сме имали".

Вечерята със Си беше гореща атракция за изпълнителните директори на най-известните американски компании - възможност да се срещнат с високопоставени министри от правителството на страна, която миналата година е осъществила търговия със САЩ на стойност близо 760 млрд. долара, отбелязва CNBC.

В списъка с гостите бяха още главните изпълнителни директори на Salesforce, Boeing, FedEx, Visa, Bridgewater Associates, Pfizer, Mastercard и BlackRock.

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил

В изказването си преди вечерята министър Реймондо подчерта колко много възможности остават в икономическите отношения между САЩ и Китай.

"Всички вие, които сте тук тази вечер, продължавате да се интересувате от бизнес в Китай и да намирате начини за развитие на двустранните ни икономически отношения. Знам това, защото половината от вас дойдоха при мен, за да ми го кажат.", подчерта министърът.

Си произнесе основната реч, която беше най-обширното му изказване досега по време на посещението му в САЩ. Той представи виждане за отношенията между САЩ и Китай, което се различава значително от това на Байдън.

"Въпрос номер едно за нас е: противници ли сме или партньори?", попита Си.

"Ако някой гледа на другата страна като на основен конкурент, най-същественото геополитическо предизвикателство и нарастваща заплаха, това ще доведе единствено до погрешно информирано правене на политика, погрешни действия и нежелани резултати", каза Си. В миналото Байдън е описвал Китай с всеки един от тези термини.

Последен шанс за САЩ и Китай: Защо срещата Байдън-Си може да промени светаДипломацията на двете световни сили днес е изправена пред повече предизвикателства, отколкото за последните две десетилетия

Вместо противници, Си подчерта, че Китай желае партньорство със САЩ, отношения, в които да спечелят всички.

Като част от цялостното си послание, той обяви, че Китай ще изпрати панди в зоологическата градина в Сан Диего, след като три от мечките наскоро бяха върнати в Китай от Националната зоологическа градина "Смитсониън" във Вашингтон.

"Пандите отдавна са пратеници на приятелството между китайския и американския народ", подчерта той.

"Готови сме да продължим сътрудничеството си със САЩ в областта на опазването на пандите и да направим всичко възможно, за да отговорим на желанията на калифорнийците, така че да задълбочим приятелските връзки между нашите два народа.", допълни китайският президент.


Не толкова гладко обаче протече пресконференцията след срещата му с Джо Байдън и Си Дзинпин.

Попитан от журналист дали се придържа към думите си от юни, в които определя Си като "диктатор", държавният глава на САЩ потвърди оценката си. "Вижте, той е такъв. Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа държава, основана на форма на управление, напълно различна от нашата", отговори Байдън.

Китай реагира гневно на забележките: "Това изявление е изключително погрешно и е безотговорна политическа манипулация", заяви говорителят на външното министерство Мао Нин пред репортери, цитиран от Reuters. "Винаги ще има хора със скрити мотиви, които се опитват да подстрекават и да вредят на американско-китайските отношения, те са обречени на неуспех.", допълни още говорителят. Той отказа да уточни самоличността на "някои хора".