Китай започна да изгражда най-модерната интернет мрежа в света, като обещава тя да работи няколко пъти по-бързо от сегашните.

Мрежата, която може да се движи със скорост около 1,2 терабита в секунда, е достатъчно бърза, за да прехвърли данни от 150 филма за една секунда, според китайския технологичен производител Huawei.

Това са теоретични скорости, които скоро няма да се появят в домовете на потребителите.

Но една по-стабилна и по-бърза интернет услуга има полезен ефект за бизнеса, по-бърз трансфер на информация, предимства при търговията с акции и по-добра функция за националната сигурност, пише CNN.

Три нови чипа на Nvidia за Китай: Отговор към ограниченията за износ в САЩОграниченията за експорт прекъсва динамичния пазар и поражда опасения за ответни мерки от Китай

На пресконференция тази седмица Huawei и China Mobile официално представиха мрежата в партньорство с пекинския университет Tsinghua и Cernet - образователна и изследователска мрежа, финансирана от китайското правителство.

Те показаха мрежова инфраструктура, която пренася интернет трафика до различни географски точки и може да поддържа трансфера на данни от технологии като 5G и тези на електрически превозни средства.

Новата мрежа работи с оптични кабели, дълги над 2800 километра, разположени между Пекин и южната част на страната, според прессъобщението на проекта. Не се споделят подробности за плановете за разширяване на интернета в цялата страна.

Мрежата започна да функционира и да се подлага на тестове това лято, но стартира около две години преди експертните прогнози, информира CNN.

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил

Си Дзинпин заяви, че развитието на тази интернет мрежа ще утвърди страната като "киберсила" и ще "ускори популяризирането на основните интернет технологии".

Но тъй като това не се отнася за скоростта на домашния интернет, а по-скоро за интернет инфраструктурата, то не представлява пряка заплаха за САЩ. Това пише CNN, напомняйки че, двете страни иначе се конкурират помежду си с изкуствения интелект, полупроводниците и технологиите за безжични мрежи.

У Джианпин, професор в катедрата по компютърни науки и технологии на университета Цинхуа, който наблюдава проекта за подобрения интернет, обясни, че системата, включително софтуерът и хардуерът, е направена в Китай и е независимо контролирана.

Той я определи като "най-усъвършенстваната мрежа в света".