Голяма поръчка за самолети помогна за повишаване на акциите на Boeing в понеделник в иначе по-слаб ден за американските пазари преди ключовите данни за инфлацията в САЩ.

Ръстът на Boeing отведе Dow Jones Industrial Average на положителна територия. Индексът нарасна с 0,2%, или близо 55 пункта. S&P 500 се понижи с 0,1%, а технологичният Nasdaq Composite падна с 0,2%.

Акциите на Boeing се покачиха с 4%, след като базираната в Дубай Emirates Airline обяви, че ще купи 95 самолета от производителя. Инвеститорите също така наблюдават внимателно дали Китай ще възобнови покупките на самолетите 737 Max на Boeing, след като американският президент Джо Байдън се срещне с китайския лидер Си Дзинпин в сряда.

Emirates обяви поръчка на 95 самолета Boeing за 52 млрд. долараEmirates вече експлоатира най-големия брой самолети Boeing 777 от всички авиокомпании в света

В по-общ план акциите в САЩ отвориха с понижение, но успяха да компенсират част от спадовете си с напредването на деня.

Стойността на Novo Nordisk падна с 0,4%, след като данни от проучвания показаха, че лечението на затлъстяването с продукта на компанията Wegovy може да намали риска от инфаркти, инсулти и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Акциите на Eli Lilly, която произвежда конкурентно лекарство за отслабване, поскъпнаха с 2,5%. Акциите на компанията за лечение на бъбречна диализа DaVita скочиха с 6,5%.

Инвеститорите чакат от Pfizer по-голям скок в терапиите за отслабванеИнвеститорите чакат пробния период да приключи

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ достигна в един момент до 4,696% спрямо 4,5% преди по-малко от седмица. В крайна сметка се установи на 4,631%, в сравнение с 4,627% в петък.

Доходността на държавните облигации до голяма степен диктува посоката на акциите напоследък поради опасенията, че нарастването ѝ може да забави американската икономика чрез повишаване на разходите по заеми.

След месеци на печалби, S&P 500 навлезе в корекция през октомври, падайки с над 10% от върха си през юли, когато 10-годишната доходност се доближи до 5%. След това индексът се повиши, тъй като доходността спадна поради комбинация от фактори, включително съобщение от Министерството на финансите, че ще увеличи размера на дългосрочните дългови търгове с по-малко, отколкото очакваха инвеститорите.

Завръщането на FOMO на Уолстрийт: Ще се ускори ли ралито на фондовия пазар?Делът на инвеститорите, които очакват цените на акциите да се повишат през следващите 6 месеца, е скочил до 43% миналата седмица

Данните за индекса на потребителските цени, които се очакват днес, ще бъдат поредният тест за пазарите. Много инвеститори остават оптимисти, че инфлацията се движи в правилната посока, предоставяйки шанс за меко кацане, при което инфлацията се връща към целта на Федералния резерв от 2% без рецесия.

Миналата седмица обаче председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че централната банка може да не е приключила с повишаването на лихвите, отбелязвайки, че членовете ѝ „не са уверени“, че лихвите са достатъчно високи, за да върнат инфлацията до целта.

Други икономически данни също могат да окажат влияние върху пазарите. Докладът за продажбите на дребно, който ще бъде публикуван в сряда, ще оформи прогнозите за брутния вътрешен продукт на САЩ, докато данните от четвъртък за седмичните молби за безработица ще дадат важна представа за състоянието на пазара на труда.

В Европа водещите индекси на основните фондови пазари закриха с растеж първата за седмицата търговска сесия. Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,75% до 446,62 пункта, като почти всички сектори и основни борси бяха на положителна територия. Акциите на компаниите за пътувания и отдих поскъпнаха с 1,7%, докато медийните групи загубиха 0,2% от стойността си.