Ryanair, водещата нискотарифна авиокомпания в Европа, обяви публично, че очаква да постигне безпрецедентна годишна печалба.

Компанията разкрива и плановете си да започне редовно изплащане на дивиденти на своите инвеститори, отбелязвайки исторически успех.

Главният финансов директор Нийл Сорахан определя тази дивидентна политика като "силен вот на доверие в компанията“.

Съобщението идва след като Ryanair обяви успешните си резултати при значителния 24% скок на цените на летните билети, съобщава Reuters. Освен това авиокомпанията предвижда тези високи нива на цените да се запазят през следващите години поради ограничения си капацитет.

Звеното за отбранителни технологии дърпа Boeing назадВисоките производствени разходи са допринесли за загуби от 1,7 млрд. долара по различни проекти

Акциите на компанията, която се гордее с най-големия брой пътници на континента, нараснаха с над 6% за последната седмица след изявлението.

Ryanair прогнозира печалба след данъчно облагане в размер от 1,85 млрд. до 2,05 млрд. евро за фискалната година, която приключва през март, допълва Reuters. Тази прогноза внушително надхвърля предишния ѝ рекорд от 1,45 млрд. евро, поставен през 2018 г.

Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри предава своя оптимизъм във видеопрезентация цитирана от Reuters, като оповестява: "Смятаме, че сме готови за силен растеж през следващата година, особено по отношение на цените на самолетните билети през пиковия период.".

В сделка за $40 милиарда Ryanair поръчва на Boeing триста модела 737 MAXЕвропейската авиокомпания се съгласи да купи до 300 нови модела от американския производител

Въпреки продължаващите опасения за потенциални закъснения Ryanair предвижда, че до 10 от 57-те самолета Boeing 737 MAX, чието доставяне е планирано за следващото лято, може да бъдат отложени за следващата зима, отбелязва CNBC.

Независимо от това Сорахан изразява увереност в постепенното подобряване на ситуацията, заявявайки в интервю за Reuters:

"В момента провеждаме ежеседмични разговори с Boeing. Ситуацията е доста динамична. На този етап тя започва да се подобрява, но има още какво да се желае.".

Финансовите резултати на Ryanair продължават да бъдат отлични, като авиокомпанията отчете печалба от 2,18 млрд. евро през първата половина на финансовата си година, която приключи през септември. Тази цифра представлява значително увеличение от 59 % в сравнение с предишния рекорд за същия период.