Lufthansa и Air France-KLM преговарят за слотовете за излитане и кацане на летище Хийтроу на фалиралата мества авиокомпания Flybe.

Засега двата превозвача отказват коментар,съобщи британският вестник Telegraph в събота.

Двете авиокомпании преговарят с мениджмънта на Flybe, която преди седмица прекрати дейността си и изпадна в неплатежоспособност за втори път през последните три години. Миналата събота компанията отмени всички полети и съкрати 276 служители.

Финансовият консултант Interpath Advisory има на разположение само няколко дни, за да предложи спасителен план за преструктуриране, което би предотвратило затварянето на бизнеса, пише вестникът, позовавайки се на неназовани източници от Лондонското сити.

Британският регионален авиопревозвач Flybe фалираНа уебсайта на Flybe в момента има уведомление пътниците да не пътуват до летището, освен ако не са си уредили алтернативен полет

Lufthansa и Air France-KLM проявяват интерес към седемте чифта слотове за излитане и кацане на Flybe на Хийтроу и пет чифта на летище Шипхол в Амстердам. Те обаче вървят в пакет с част от задълженията на фалиралата авиокомпания.

Ако не може да бъде намерен купувач за Flybe, има вероятност слотовете да бъдат върнати в централен пул, управляван от координатора на летищата.

На 28 януари Върховният съд назначи Дейвид Пайк и Майк Пинк за съвместни администратори на Flybe Limited, за да управляват делата, бизнеса и собствеността на компанията, която прекрати бизнеса си и отмени всички полети от и до Обединеното кралство.

Ryanair и EasyJet наемат служители на фалиралата FlybeEasyJet обяви, че ма 250 свободни места за кабинен екипаж, а Ryanair има има свободни позиции във всички категории

Flybe обслужваше 10 маршрута от летище Белфаст Сити, до Хийтроу, Манчестър, Глазгоу и Амстердам. Финансовото ѝ състояние бе силно разклатено от закъснения на полетите и свиването на бизнеса. Това вероятно е довело до приблизително 30 млн. паунда пропуснати приходи и допълнителни разходи. Загубите на компанията преди колапса възлизат на 5 млн. паунда на месец, пише ВВС.