Стачките на граничните служби на британските летища може да продължат с месеци, освен ако правителството не седне на масата за преговори. Това обяви синдикалният лидер от PCS Марк Сервотка пред ВВС.

Пред репортер на изданието той потвърди, че профсъюзът има „мандат" до май.

Хиляди пътници, които идват за празниците в Обединеното кралство, бяха предупредени за очакващите ги смущения с полетите, тъй като служителите от паспортния контрол от днес стачкуват.

Над хиляда гранични служители от днес са в ефективна стачка – първият ден от поредицата, планирана за 23-26 декември и от 28 до 31 декември. Действията им затрудняват проверките на летищата Хийтроу, Гетуик, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Глазгоу, както и пристанището на Нюхейвън.

Военен персонал и държавни служители са привлечени, за да заменят протестиращите. По думите на лидера Сервотка профсъюзът набира пари за стачен фонд, което предполага, че членовете му се готвят за продължителни стачни действия.

Около 579 самолета се очаква да се приземят днес на Хийтроу в петък. Досега не са допуснати проблеми и забавяния на най-голямото лондонско летище, както и на Гетуик и на Манчестър.

Очакват се и огромни задръствания и закъснения по главните пътища с началото на празничните пътувания.

Двете компании за автомобилни услуги AA и RAC заявиха, че петък ще бъде най-натовареният ден по пътищата тази седмица, когато очакват броят на пътуванията на Острова да достигне 16,9 милиона.

Националните магистрали призоваха шофьорите да планират пътуванията си и да бъдат особено внимателни с дъжда, който ще се излее в различни райони на страната през следващите дни.