British Airways и Virgin Atlantic спряха продажбата на билети за полетите си до Хийтроу в дните на обявената стачка на Гранична полиция. Протестите, в които ще се включат около 1000 гранични служители, са в периода 23-26 декември и 28-31 декември и ще засегнат не само най-голямото международно летище на Острова, но и аерогарите в Бирмингам, Кардиф, Глазгоу, Гетуик и Манчестър, както и пристанището на Нюхейвън.

Стачните лидери предупредиха летищните власти да „потиснат търсенето” в стачните дни, когато се очаква броят на пътниците да бъде над 70-80% от нивата през 2019 г.

Източник от Хийтроу потвърди пред репортер на BBC, че летището се е срещнало с BA и Virgin, за да поиска ограничаване на продажбите на нови билети и авиокомпаниите са приели мярката.

Министерството на вътрешните работи предупреди пътниците да очакват смущения.

British Airways спря продажбата на входящи полети през всичките осем дни, в които се очаква служителите да стачкуват.

Virgin Atlantic ограничава продажбата на билети на 23, 28, 29 и 30 декември, като се очаква това да са най-натоварените дни с пътници на Хийтроу.

Около 75% от служителите на граничните сили са членове на синдиката PCS, който организира стачката, след като правителството отказа да увеличи възнагражденията с 2%. Властите предприеха обучение на военен персонал, държавни служители и доброволци, които ще заменят стачкуващите служители.

Министерството на вътрешните работи заяви, че е „изключително разочаровано“ от решението на синдиката PCS, като добави, че това ще причини „значително неудобство“ на пътуващите през празничния период.

В изявление се казва, че правителството разполага със „стабилни планове“ за минимизиране на закъсненията, но предупреждава, че „пътниците трябва да са подготвени за смущения и да предприемат действия, за да планират предварително“.

Летище Хийтроу и двете авиокомпании не са коментирали ограниченията за билетите.

Летището заяви, че очаква по-голямата част от пътниците да не бъдат засегнати от стачните действия и че не е искало полети да бъдат отменени или премахнати от графика. „Наш приоритет е да гарантираме, че пътниците преминават през границата безопасно и възможно най-бързо. Насърчаваме всички страни да разрешат този спор бързо“, заяви мениджмънтът на аерогарата.

Virgin Atlantic заяви, че нейният приоритет е да закара клиентите си до техните дестинации и да ги „подготви за по-дълго чакане на граничния контрол".

Няколко авиокомпании позволиха на пасажерите си безплатна смяна на билетите. Една от тях е EasyJet, която даде възможност на клиентите си, които летят до Гетуик, Манчестър, Бирмингам или Глазгоу между 22 и 31 декември, да се прехвърлят на друг полет по същия маршрут 14 дни преди или след датата на стачката.

Нова стачка блокира Хийтроу преди Коледа Нова стачка ще блокира най-голямото британско летище за 72 часа в навечерието на Коледа и ще засегне полетите на десет големи авиокомпании

BA заяви, че прилага една и съща политика за всички пътници с крайна дестинация Хийтроу или Гетуик или тези с билет за свързване, резервиран като част от пътуването им до друго летище в Обединеното кралство или Ирландия.

Virgin Atlantic обяви, че пътниците, резервирани за полети до Манчестър и Хийтроу на датите на стачката, могат да променят билети без административната такса и разликата в тарифите, като новата дата на пътуване да не е по-късно от 14 януари 2023 г.