Тридневната стачка на наземния персонал на лондонското летище "Хийтроу" започна днес, а паралелно с това стана ясно, че протестните действия на британските пощенски служители ще продължат до догодина. Това евентуално ще засегне и коледно-новогодишните празници, предаде AFP.

Стачките, които са свързани основно с работните заплати, но и с условията на труд, следват една след друга в почти всички сектори във Великобритания на фона на значителната инфлация от 11%.

"Летище "Хийтроу" се подготвя за големи нарушения от днес, след като служителите по обработка на багажа, наети от доставчика на услуги Menzies решиха да стачкуват", се посочва в комюнике на синдиката Unite.

Стачката ще доведе до нарушения и закъснения, които ще "засегнат най-вече полетите, излитащи от терминали 2,3 и 4 на "Хийтроу" и авиокомпаниите Air Canada, American Airlines, Lufthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Quantas, Egypt Air, Aer Lingus и Finnair.

Говорител на "Хийтроу", заявява пред AFP, че последствията от стачката ще са минимални, а "засегнатите компании вече са взели мерки, за да се справят със стачката и не се очаква отмяна на полети".

Наред с това пощенските служители удължиха предвидените стачни действия до 2023 г., което може да се отрази на доставките на писма и колети през периода на коледно-новогодишните празници.

Служителите на британската държавна компания Post Office са решили да удължат стачката си до идната година, според комюнике на Съюза на комуникационните работници.

"Стачките в британските пощенски служби от тази година ще продължат и през 2023 г., тъй като служителите се борят със значителен спад на реалните заплати (коригирани спрямо инфлацията)", се посочва в публикуваното вчера комюнике на профсъюза.

Служителите на Royal Mail също предвиждат да продължат започналата преди месеци стачка. Компанията е в трудна ситуация и неотдавна обяви, че освобождава хиляди служители.

Коледното пазаруване може да бъде нарушено и от обявената стачка на охранителите на големите лондонски магазини за луксозни стоки Harrods.