Основният борсов индекс на лондонската стокова борса спадна в днешната търговска сесия, докато акциите със средна капитализация рязко намалиха загубите си, след като британският финансов министър Джереми Хънт изложи плановете си за намаляване на разходите и повишаване на данъците в най-новия извънреден бюджет на Обединеното кралство, съобщи Reuters.

Лондонският индекс FTSE 100 достигна изгуби 0,7%, достигайки едноседмично дъно.

Лирата обаче компенсира някои от загубите спрямо долара, регистрирани по време на изявлението на Хънт. Последно британската валута отслабна с 0,6% в сравнение с вчерашния си курс, до 1,18395 долара за лира.

Хънт се опитва да погребе неуспешния бюджетен експеримент на бившия премиер Лиз Тръс чрез съкращаване на разходите и повишаване на данъците, противно на политиката на нефинансирани данъчни намаления, обещана от Тръс, която засегна британските финансови пазари, припомня БТА.

Акциите на местните енергийните компании изтриха 0,5% от стойността си, след като Хънт обяви, че правителството ще увеличи данъка върху свръхпечалбите на петролните и газови фирми от сегашните 25% до 35%. Също така ще бъде разширен и обхвата на данъка, като от 1 януари производителите на електроенергия ще трябва да отделят 45% от свръхпечалбите си. Финансовият министър също така възнамерява да намали необлагаемата надбавка за доходи от дивиденти и капиталови печалби.

Енергийни компании, листнати на лондонската борса, като Drax, SSE и Centrica, загубиха между 1 и 3,2% от стойността си. В банковия сектор акциите се повишиха с 0,3%.

Междувременно доходността на британските държавни облигации, която беше нагоре още преди изявлението на Хънт, се повиши допълнително след обявения фискален план. Референтната доходност на

10-годишните златни облигации последно се покачи със 7 базисни пункта до 3,21%.

Още болезнени икономии са заложени в бюджета на ВеликобританияДжеръми Хънт се кани за сурови икономии след пагубния мандат на бившия премиер Лиз Тръс
Плановете на Хънт за публичните финанси

Финансовият министър Хънт обяви, че се планира замразяване на облекченията за данък върху дохода и намаляване на прага, при който хората започват да плащат най-високата данъчна ставка върху доходите си.

Облекченията за данъка върху доходите ще бъдат замразени до 2028 г., а прага, над който се плаща най-високата ставка от 45% върху данъка върху дохода, ще бъде намален на 125 140 лири (148 053 долара) спрямо сегашния праг от 150 000 лири.

Според новия бюджетен план Великобритания ще намали държавния си дълг като процент от брутния си вътрешен продукт в рамките на пет години, съгласно ново фискално правило.

Очаква се бюджетният дефицит да спадне под 3% от БВП на страната в рамките на пет години.

Публичните разходи ще растат по-бавно от икономиката, но като цяло разходите за обществени услуги ще се повишат в реално изражение през идните пет години, заяви още Хънт.

След като той ограничи огромния пакет за подпомагане на домакинствата и бизнеса на своя предшественик Куази Куартенг и пренасочи част от средствата за сметките за газ и електричество, сега Хънт каза, че очаква от април средната стойност на сметките за енергия на британските домакинства да се повиши до 3000 лири (3555 долара) на година.

Също от април се предвижда да се помогне в борбата на гражданите с ефектите от нарастващата инфлация като се увеличи минимална заплата с 9,7% до 10,42 лири на час.