Индийската авиокомпания SpiceJet ще прибегне до използването на хидроплани, за да стимулира въздушния транспорт в страната.

Най-големият регионален авиопревозвач в Индия е получил одобрени за обслужването на 18 маршрута с хидроплани.

Един от тези маршрути е от Кевадия, където се намира 182-метровата статуя на един от създателите на съвременната индийска република Валбхай Пател. Тя е и най-високата в света.

По време на пандемията SpiceJet се концентрира върху нови източници на приходи, в това число товарни превози и регионални полети с по-малки самолети.

Авиокомпаниите бяха едни от най-тежко засегнатите от пандемията, като редица превозвачи вече обявиха фалита, в това число британската Flybe и Virgin Australia. Много други са на ръба на оцеляването и се наложи да освободят много от служителите си.

Някои авиокомпании търсят алтернативни начини за генерирането на доходи. Сред тях са така наречените „полети до никъде“ и доставки на храна, която обикновено се предлага в самолетите.

Председателят на SpiceJet Аджей Сингх заяви, че хидропланите ще спомогнат за подобряването на свързаността на регионално ниво "без големите разходи за строенето на летища и писти ", тъй като този вид самолети могат да излитат и да кацат в малки водоеми и на къси писти, информира BBC.

Авиокомпания разпродаде

Индийският премиер Нареднра Моди се очаква да се присъедини към първите полети от Ахмедабад до Кевадия в събота, когато е 145-ата годишнина от рождението на Валабхай Пател.

Статуята, която бе издигната в негова чест, е наричана „Статуя на обединението“ и се намира в индийския щат Гуджарат. Височината й е два пъти по-голяма от тази на Статуята на свободата.

30-минутните полети ще се обслужват от подразделението Spice Shuttle, а цените ще започват от 1 500 рупии (20.2 долара) за еднопосочен билет.

SpiceJet ще използва хидроплани Twin Otter 300, производство на бившата британска компания de Havilland, която сега е собственост на канадската Viking Air. Те са с капацитет за до 19 души, в това число пътниците и екипажа.

SpiceJet започва да тества полети с хидроплани в Индия през 2017 г.

По време на националните блокади заради пандемията компанията продължи да работи и върна в страната над 1 милион индийци.