Туристическия сайт IgoUgo.com помага на читателите любители на алкохолния туризъм, като състави списък на Топ 10 на дестинациите по света от гледна точка на питиетата:

1. Бира - Прага, Чехия

Прага е известна като световна столица на бирата. Авторите на класацията препоръчват кръчмата U Fleku, като предупреждават, че не е от най-евтините, но пък е уютна и сервират добра бира, като Pilsner Urquell, Velkopopovicky и Straropraman.

2. Bellini - Венеция, Италия

Една от главните атракции на Венеция е бар Harry's. Той е почти същият като по времето, когато е бил посещаван от Хъмфри Богарт, Чарли Чаплин и Ернст Хемингеуй.

Барът е прочут с коктейла Белини - създаден някъде между 1934 и 1948 година от главния барман Джузепе Киприани. Рецептата на Киприани доразвива дългата традиция да се смесват мариновани праскови със вино. С миксирането на свежо бяло пюре от праскови със шампанско, той създал нова сензация, която скоро започнали да копират и в Ню Йорк.

3. Кайпириня - Рио Де Жанейро, Бразилия

Кайпиринята е най-популярният коктейл в Бразилия. Това е смес от лайм, захар, лед и ликьор от захарна тръстика (подобен на ракия), който се нарича кашаса. Естествено най-добрата кайпириня можете да пиете в Рио, в Академия да Кашаса, в елитния квартал Леблон.

4. Шампанско - Реймс, Фрамция

В Piper-Heidsieck в Реймс произвеждат шест вида шампанско. Тук се организират и забавления за туристи - срещу определена сума ги развеждат насам-натам, изнасят им лекции за напитката и естествено пада голямо черпене.

5. Маргарита - Санта Фе, Мексико

От класацията обявяват за номер едно в тази категория ресторант Maria's New Mexican Kitchen в Санта Фе.

6. Узо- Атина, Гърция

Най-доброто узо правят в 100-годишната дестиларна Бретос в Атина. Ако имате път към гръцката столица, непременно се отбийте в таверната на Бретос.

7. Painkiller - Британски Вирджинкси острови

Коктейлът Painkiller е специална запазена марка на заведението Soggy Dollar Bar на Британските Вирджинкси острови. Напитката е на базата на ром, плюс сок от ананас, портокал и кокос, а името на бара (в превод „Барът на мокрия долар") идва от това, че едно време туристите пристигали там с примитивни лодки и докато ги избутвали до брега се намокряли целите, включително парите в джобовете им.

8. Портвайн - Лисабон, Португалия

Над 400 вида първокласен портвайн предлагат в Solar do Vinho do Porto в Лисабон, Португалия.

9. Саке - Токио, Япония

На първо място в категория „Саке" е ресторант Gonpachi. Ресторантът предлага отделни стаички за по-взискателните си клиенти, където да си пият сакето необезпокоявани.

10. Уиски - Спейсайт, Шотландия

Най-приятно можеш да си пиеш уискито в бар Glenlivet в едноименната дестилационна фабрика в Спейсайд, Шотландия. Тя е основана през 1824 г. а днес произвежда около 5.9 млн литра първокласно малцово уиски на година.