Австрия и Швейцария

Двете страни са били посетени от близо 1.2 млн. скиори през изминалата година. Планинските алпийски курорти предоставят добри възможности за доходност от наеми на инвеститорите. Това заедно с наскорошната отмяна на рестрикциите за собствениците на имоти означава, че пазарът на двете страни остава относително ненаситен от чуждестранни капитали, които тепърва ще навлизат.

Тристайна къшичка в швейцарския ски-курорт Villars с директен достъп до пистите и три бани, в момента струва 590 000 долара.

Хърватия и Черна Гора

Търсите италианския начин на живот, но на значително по-ниска цена? Замислете се за тези две страни. И двете са разположени с достъп на адриатическо море. С историческите си забележителности двете страни успешно конкурират съседна Италия.

Четиристайна къща с басеин в покрайнините на Дубровник се продава за 1.2 млн. долара в момента.

Франция

Като при повечето развити европейски страни и френския пазар на имоти не остана незасекнат от кризата. За чуждестранните инвеститори обаче, сега може да е подходящ момент да инвестират в страната. Париж продължава да бъде една от водещите световни туристически дестинации, което позволява на собствениците да търсят добра доходност от наем.

Едностаен апартамент в центъра на Париж се предлага за 620 000 долара.

Италия

Италия също предлага своите добри възможности, както за доходи от отдаване под наем в туристически дестинации, като Венеция и Флоренция, така и за втори дом на средиземно море. От 2000-та година насам цените на имотите са се повишили с 150%. Въпреки кризата секторът проявява стабилност и цените все още не са се понижили значително.

Къща в Тоскана на 300 години и с осем стаи, със собствен басейн се предлага в момента на пазара за 980 000 долара.

Португалия

Страната изпитваше икономически проблеми още преди началото на настоящата рецесия, което прави цените на имотите по-евтини с близо 50% от тези в съседна Испания. За любителите на голф се предлагат изгодни предложения с гледки към морето, които биха могли да предоставят освен всичко и добра доходнаст от наем.

Излишните запаси от непродадени имоти карат строителните предприемачи да намаляват цените с до 35%, за да продават имоти.

Тристайна вила на средиземноморието с бърз достъп до голфигрище се предлага за 835 000 долара.

Русия

Когато говорим за имоти няма начин да не споменем и руската столица, която се класира почти винаги в челните места на най-скъпите имоти. И въпреки, че кризата засяга сериозно сектора и се наблюдава масиран отлив на инвестиции, инвеститорите все още биха могли да открият добри оферти, които да им се отплатят в дългосрочен аспект.

Четиристаен апартамент в центъра на града, в непосредствена близост до Кремъл, струва в момента 980 000 долара.

Испания

Кризата засегна с пълна сила страната. Това направи много имоти по крайбрежието и в централните части на градове като Барселона и Валенсия изключително привлекателни за инвеститорите. Много банки също имат изгодни предложения към инвеститорите.

Петстайна вила в покрайнините на Мадрид, с басейн и сауна, се предлага на пазара на цена от 695 000 долара.

Къде сме ние?

България

На фона на изброените имоти, намиращи се в топ-дестинации и предлагащи на собствениците им значителни възможности, като че ли цените у нас не са съвсем в реда на нещата.

Във Варна например в квартал Морска градина, се предлага многостаен апартамент с площ 240 кв. м на стойност 1 млн. долара. Три от стаите на жилището имат достъп до тераси с изглед към морето (голямо предимство няма що).