Не става въпрос как ще стигнем американците, а англичаните. Защо точно тях ли? Защото видяхме с очите си, нещата които в България не са като в нормалните, „бели" държави.

Малко информация:

Великобритания е разположена на площ от близо 245 хил. кв. км., което е близо 2.5 пъти по-голяма от България с нейните 111 хил. кв. м. Населението на Обединеното кралство е 60.5 млн. души, което отрежда 22-ра позиция в света.

Гъстотата на населението е 246 д/кв. км, спрямо 65.4 души за родината ни.

Чистота:

За разлика от нас, във Великобритания нямат подобни проблеми. Теми за кризи с боклука, както и възпитанието ни по опазване на околната среда, ежедневни за България са табу на Острова. Все пак няма да живеем още месец - два, нали?

Паркове:

Пейки, зеленина, подрязани храсти, цветя. Това е обичайната гледка в Лондон. Шезлонгите в Хайд Парк са поставени от общината и могат да се ползват съвсем безплатно, докато четеш пресата, или пиеш кафето си.

За сравнение картинката в София и други градове в страната, които сме посещавали е точно обратната. Парковете са без осветление (каквото има дори в съседен Букурещ), кофите преливат, а отпадъци има дори и по малкото зелени площи. Пейки, не шезлонги, а пейки почти липсват.

Радостната новина е, че все пак имаме паркове, защото преди години имаше предложение за строежа на хотел в известен столичен парк.

Населението:

Макар и леко намръщени, което може да се обясни с вечно мрачното време, хората във Великобритания са любезни и на драго сърце ще те упътят. Българинът и тук има доста да учи.

Пътуването из града:

Задръстване в центъра на Лондон. Не, просто можете да забравите за подобно нещо. Това е така, защото всеки влизащ в централните части на града автомобил заплаща 8 паунда. Метрото вече е изградено, а автобусите са чисти и проветрени. Нищо общо с нашата действителност.

Туристите:

Това са хората, които попълват хазната. Така, че е нормално да се отнасяш подобаващо с тях, за да се върнат те през следващите години, пък и да препоръчат страната на приятели.

Разходки с автобус, снимки, музей, забележителности и др. са част от нещата, които съвременния турист би искал да види. Разбира се плюс баровете, ресторантите, магазините и хубавата бира.