Общото събрание на акционерите на Българо-Американска кредитна банка АД (БАКБ) одобри предложението институцията да получи финансиране в размер до 50 млн. евро със срок една година, от най-големия си акционер, ирландската банка Allied Irish Banks (AIB), съобщиха от БАКБ за Profit.bg.

Средствата ще бъдат отпуснати под формата на междубанкова кредитна линия и ще се получават на траншове. Размерът на всеки от тях ще е не по-малко от 5 млн. евро, а срокът не повече от една година. Лихвата по заема ще е в размер на едномесечен EURIBOR плюс надбавка от 3.0% на годишна база.

„Средствата по кредитната линия ще дадат допълнителна гъвкавост на БАКБ за финансиране на обичайната ни дейност по отпускане на кредити и за рефинансиране на падежиращи задължения", каза Мария Шейтанова, изпълнителен директор на БАКБ.

Тя допълни, че основните предимства на кредитната линия са три. Първо, банката получава достъп до свеж ресурс в момент на затруднен достъп до международните кредитни и капиталови пазари. Второ, условията по кредитната линия са изгодни предвид пазарната ситуация. Трето, банката получава гъвкавост при воденето на преговори за нови финансирания, както и възможност да се възползва от атрактивни предложения за диверсификация на кредитния портфейл.

Акционерите на БАКБ решиха още печалбата на банката за 2008 г. след данъчно облагане на самостоятелна основа в размер на 50.9 млн. лв. да бъде внесена във фонд „Резервен".

Решенията бяха взети на редовното Общо събрание на акционерите, което се проведе днес, 29 април 2009 г.

Днес акциите на финансовата институция поскъпнаха на борсата с 5.42% и затвориха на 10.70 лв. Обект на търговия бяха 1 439 лота.