България за сега не може да се похвали с подобни сгради - в нашите градове преобладават панелките, а на морето - кичозни еднотипни хотели.

Тук ви показваме някои по-интересни проекти на архитекти, които не обичат стандартното:

Музеят Гугенхайм в Билбао, Испания

Това произведение на архитекта Франк Гери е задължително за всеки един списък на странните сгради в света. Извивките на зданието са типични за Гери и според него, целта им е да улавят по-добре светлината. Формата също трябва да наподобява кораб, за да напомня славата на Билбао на важно пристанище. Откакто отваря врати през 1997 г., музеят е голяма атракция за туристите, не само заради експонатите вътре, а и заради красотата на самата сграда. В строежа са използвани варовик, стъкло и панели от титаний, чиято функция е да наподобяват рибен скелет.

Музей и театър Дали във Фигуерас, Испания

Още един испански музей. Тук е изложена най-голямата колекция от платна на Салвадор Дали. Фигуерас е родното място на Дали. Музеят отваря врати през 1974 г. Дали участва в създаването на дизайна на сградата, който трябвало да е в тон с ексцентричността на рисунките му. Негова идея са яйцата на покрива.

Turning the Place Over, Ливърпул, Англия

Сградата е една от атракциите когато Ливърпул е Европейска столица на културата. Скулпторът Ричард Уилсън шокира минувачите със свое произведение - от едната страна на сградата е отсечена овална дупка с диаметър 8 метра. Липсващата част се върти около оста си.

Гъбата, Синсинати, Охайо

Изглежда сякаш е извадена от детска книжка с картинки. Архитект е покойният Тери Браун, професор по вътрешен дизайн в Университета в Синсинати. Той изготвя проекта заедно със студентите си, които получават оценки за работата си (надяваме се отлични).

Сградата „Ако щеш вярвай!" в Брансън, Мисури

Сградата е в памет на жертвите от разрушително земетресение от 8-а степен по Рихтер, случило се през 1812 г. в Ню Мадрид, Мисури. Тя изглежда разцепена по средата, все едно е преживяла земетресението. Компанията Ripley е построила подобна сграда и в Орландо, Флорида. Там тя изглежда все едно потъва в земята.

Сградата Робот е Бангок, Тайланд

Проектът на Сумет Юмсай се ползва за главна квартира на United Overseas Bank. Завършен е през 1986 г., когато модерният дизайн набира популярност. Идеята на Юмсай е сградата да символизира модерния, компютъризиран свят на банкирането.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Произведението на Гауди е основна туристическа атракция на Барселона. Той мразел правите линии и се стараел да ги избягва на всяка цена.

Кошницата, Нюарк, Охайо

Не са много хората, които ходят на работа в огромна жълта кошница. Сградата е на 7 етажа и принадлежи на компания Longaberger, която произвежда... кошници.

The Crooked House - Сопот, Полша

Принадлежи на архитектурната фирма Szotynscy Zaleski и е вдъхновена от пиратски книжки с илюстрации. Вътре се помещават барове, магазини и кафенета.

Танцуващата къща, Прага, Чехия

Туристи от цял сват идват в Прага, за да разглеждат църкви и исторически паметници. Огромна е изненадат им, когато попаднат на тази чудата сграда. В нея се помещава местна застрахователна компания. Строена е между 1992 и 1996 г. и е открита от президента Вацлав Хавел. На покрива има френски ресторант. Наричат я още „Пияната къща".

Още: Най-странните жилищни проекти Част 1, Част 2