През април нивата на лихвите регистрират известно движение нагоре. В момента средната цена на заемния ресурс в евро е между 8.5 и 9.5%, а по левовете между 10-11%.

Може да се каже, че лихвите остават около нивата си преди няколко месеца и в момента те все по-малко са преоритетни за хората които търсят кредити.

По-големият въпрос които стои пред потенциалните кредитополучатели е дали ще им бъде отпуснат заема, както и цената на имота, която ще се договори с продавача.

Хората които търсят кредити първо търсят да намерят имот на изгодна цена. За такава се смята цена с 10-15% по-ниска от офертната такава, според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. Това компенсира по-високите лихви.

В момента банките финансират не повече от 65-70% от стойността на жилищата. Като цяло хората теглят все по-малки кредити, очаква се тази тенденция да се запази.

В момента сделки в столицата се осъществяват на нива между 650 и 1000 евро, а в центъра над 1000 евро.

Хората не са склонни да купуват скъпи имоти. Първо защото цените на имотите се очаква да продължат да се движат надолу, според Тошев.

Като друга причина за тази нова тенденция се сочи, невъзможността за теглене на големи по размер кредити, както и намаления процент на финансиране на покупките от страна на банките.

Затегнатата политика и завишените изисквания от страна на банките са друг фактор, който негативно влияе на сектора.