Разположеният в Дубай (ОАЕ) частен институт Legatum представи годишната си класация на страните по степен на привлекателност за инвеститорите.

Индексът Legatum Prosperity Index се базира на два основни параметри- икономическа конкурентноспособност и качество на живот, като в тези две групи се включват 44 критерии. Индексът следи развитието на 104 страни в света.

През 2008 г. лидер в класацията е Австралия, която заема шесто място по икономическа конкурентноспособност и девето по качество на живот.

Лидер по икономическа конкурентноспособност е Сингапур, който обаче изостава значително по втория критерий, а с най-високо качество на живот е Норвегия.

България се нарежда на 64 място, изоставайки значително зад другите страни членки на ЕС от региона. Най-близо до нея се нареждат Турция (61 място) и Македония (68 място) и Украйна (69 място).

Страната заема 48 място по икономическа конкурентноспособност, отчитаща най-общо капиталът, ресурсите и обучението на един работник, но изостава значително по качество на живот (отчитащо свобода избора на начин на живот, място на живеене, работа, социални придобивки, покупателна способност и комуникации) - 75 място.

Ето и как изглежда класацията

1. Австралия

2 . Австрия

2. Финляндия

4 . Германия

4. Сингапур

4.САЩ

7. Швейцария

8. Хонконг

9. Дания

9 . Новая Зеландия

11. Холандия.

12 . Швеция

13. Япония

14 . Белгия

14 . Канада

14. Франция

14 . Норвегия

14 . Великобритания

19 . Израел

20 . Ирландия