Докладът на прокуратурата е критичен и самокритичен, разбира се в него са отразени и положителните тенденции през 2008 г. Това каза пред зам.-главният прокурор Валери Първанов във връзка с отчета на прокуратурата.

"Нашата работа се оценява не по възможно най-добрият начин - обективно, както от нашите партньори от страните-членки на ЕС.

Нямаше сериозни забележки, но нямаше и добри думи. Оценката беше задоволителна. Такава е и оценката, която дават нашите граждани за работата на прокуратурата. Има какво още да се желае", посочи Първанов.

Не могат да не се отчетат и добрите резултати в сравнение с други години.

За 2008 г. са наблюдавани повече от 440 000 досъдебни производства, внесени са прокурорски актове в съдилищата повече от 43 000 спрямо 52 150 лица за 49 199 престъпления.

Осъдени са 51 562 лица за извършени престъпления. За малкото време, през което работи ДАНС, бяха постигнати добри резултати, каза Валери Първанов.

Той посочи, че другата седмица прокуратурата ще внесе обвинение срещу бивши служители на НАП, включително и бившата директорка на Агенцията Мария Мургина.

Още по темата Мургина:

Янев: Внасят обвинение срещу Мургина след Великден
Хора на Лупи и Мургина източили милиони от "Кремиковци"
Мургина взимала по 37 000 лв. от премии
Коя е Мария Мургина?
Над 1 млрд. лв. откраднати от НАП

Източник: БНР