Пазарът на панелки във Варна е блокиран тотално от няколко месеца. Причината е, че банките почти не дават заеми за сделки с този тип имоти, а потенциалните купувачи се въздържат, очаквайки нов спад в цените, обясниха брокери.

От началтото на годината цените на панелните жилища във Варна са поевтинели с около 15%. "Интересът на клиенти към соцжилищата е символичен. Затрудненията на този пазар са сериозни.

В кризата нов дом купуват предимно хора с готови пари, а те не търсят панелки. Тези, които ги продават, пък не са склонни на големи отстъпки", твърдят брокерите. Според тях банките отпускат все по-скромни кредити и то само за по-перспективното ново строителство.

В дългосрочен план потенциалът на пазара на апартаменти във Варна продължава да бъде голям, предвид остаряващия жилищен фонд. Интересът на заможните клиенти сега е насочен към построяването на дом във вилните зони или покупката на апартамент в нова кооперация.

"Може да се каже, че панелките са временни сгради. Заради недотам качественото им изпълнение и определено лошата им поддръжка, тези блокове се амортизират по-бързо от предвиденото", обясняват експерти в бранша.

Над 2 млн. души у нас живеят в панелки, строени през 60-те и 70-те г. на миналия век. Цялостни ремонти на сградите не са правени. По данни на Националният статистически институт във Варна има 48 951 жилищни сгради, от които 4032 са панелни.

От НСИ са преброили 172 321 такива апартаменти със средна полезна площ от 64,5 кв. м. През 2008 г. в града са построени 522 жилищни сгради, всички от които са тухлени.

280 панелни апартамента се продават в момента в морската столица, като средната им цена е около 851 евро за кв. м. Над 1000 обаче са офертите за жилища в тухлени сгради. За тях се искат средно 950 евро за квадрат.

Източник: в. Труд